6 Nisan 2007 Cuma

112 BIn KISInIn OlUmUne Yol ACti!!!!

Sigara 2005'te 112 bin kisinin olumune yol acti.!

Sigarayla Savasanlar Vakfi Baskani Ubeyd Korbey, kanser basta olmak uzere bir cok hastaligin bas sorumlusu olarak gosterilen sigaranin 2005'te 10 bin 500'u pasif icici olmak uzere yaklasik 112 bin kisinin olumune yol actigini soyledi.

Korbey, pasif icicilerden bin 500'unu bebeklerin olusturdugunu, ayni yil trafik kazalarindan olen kisi sayisinin kesin olmamakla birlikte yaklasik 3 bin oldugunu belirtti.

Gecen yil sigaraya verilen kurban sayisinin trafik kazalari sonucunda olenlerin yaklasik 37 katina ulastigini soyleyen Korbey, "Bu cok ciddi bir rakamdir. Pasif icicilerden olenler bile trafik kazalarinda olenlerden fazla" dedi.

Korbey, sigarayla ilgili tasarinin yasalasmasi durumunda 50 metrekareden buyuk kahvehanelerin ikiye bolunecegini, sigara icilen ve icilmeyen bolumlerin olusturulacagini, kucuk kahvehanelerin durumunun ise serbest birakildigini soyledi.

Boylece, yeni yasayla birlikte en azindan pasif icicilerin bir bolumunun olumunun onlenecegini belirten Korbey, "Yasanin en hizli etkileyecegi kisim pasif iciciler olacak. Ancak, pasif icici olumlerinden en buyuk payi evlerdeki bebek, es ve cocuklar olusturuyor. Olumlerin 6 bini bu sekilde. Geriye kalan 4-5bin arasindaki olumlerin azalacagini dusunuyoruz" dedi.

Korbey, evde sigara icilmemesi konusunda tiryakilerin de artik bilinclenmesi gerektigini vurgulayarak, "5 yasindan kucuk cocugun oldugu evde sigara icmek, cinayet islemek ya da toplumda havaya ates acip birini vurmakla aynidir. Bugun kadinlarin sigara icme orani da ciddi boyutlara ulasti. 1988 yilinda kadinlarin sigara icme orani erkeklerin dortte biriyken, bugun bu oran ikide bir haline donusmustur. Buna bagli olarak sigara yuzunden sayisi bilinmese de bebek dusuklugu ve eksik kilolu dogum onemli oranda artti" dedi.

Hiç yorum yok: