Ege Universitesi (EU) Ziraat Fakultesi Bitki Koruma Bolumu Ogretim Uyesi Prof. Dr. Yusuf Karsavuran, pestisitlerin (kimyasal tarim ilaci) kultur bitkilerinde bulunan hastalik, zararli ve yabanci otlarin sebep oldugu urun kayiplarinin onlenmesinde cok onemli bir yere sahip oldugunu belirterek, "Ancak pestisitleri, cevreyi ve insan sagligini koruyacak sekilde kullanmak gerekli" dedi.
EU Ziraat Fakultesi Bitki Koruma Bolumu tarafindan duzenlenen "Ortualti Sebze Yetistiriciliginde Entegre Savasim" konulu bitki korumada iyi tarim uygulamalari kursunda katilimcilara bilgi veren Prof. Dr. Karsavuran, "Entegre mucadelede, diger mucadele metotlariyla yeterli sonuc alinabiliyorsa kimyasal mucadelenin hic yapilmamasi veya pestisit kullaniminin en son care olarak dusunulmesi genel ilkedir. Ancak kullanmak gerektigi zaman uygun pestisit, dogru zamanda, uygun dozda ve metotta kullanilmalidir. Entegre mucadelede pestisitlerin avantajlarini arttirmak, dezavantajlarini en alt duzeye indirmek amaclanmaktadir" dedi.
Entegre mucadelede pestisitlerin gerektiginde kullanimi fikrinin yerlesmesi ve ekonomik kaybin onlenmesi icin zararlilarin mutlak olumunun hedeflenmemesi prensiplerinin benimsenmesinin onemli oldugunu aciklayan Prof. Dr. Karsavuran, soyle devam etti:
"Zamanimizda imal edilerek piyasaya sunulan ve yaygin kullanimda olan genis spektrumlu pestisitler, zararlilarin yani sira faydali faunayi ve cevrede bulunan diger canlilari da etkilemektedir. Bu nedenle ilaclarda kalici olmama ozelligi aranmakta ve entegre mucadelede secici ozellikteki ilaclara yer verilmektedir. Ancak uygulanabilecek herhangi bir entegre mucadele programinda spesifik pestisit secimi oldukca zor ve karisiktir."
Pestisitlerde spesifik ilaclar veya dar spektrumlu ilaclarin kullanilmasi gerektigini aciklayan Prof. Dr. Karsavuran, "En dusuk dozda, etki suresi kisa olan ilaclar kullanilmalidir. Ilaclamalar dogal dusman populasyonlarini en az etkileyecek zamanda yapilmalidir. Faydalilara etkisiz veya az etkili olan ilaclar kullanilmalidir. Ekonomik zarar esigi dikkate alinarak ilaclama yapilmalidir. Mumkun oldugu durumlarda tarla veya bahcenin tamami degil zararlilarin esigi astigi yerler ilaclanmalidir" diye konustu.
Baslangicta avantajlari nedeniyle kullanimlari buyuk bir hizla artan pestisitlerin zaman icerisinde zararli problemini tam olarak cozemedigini, sosyal ve cevresel bazi problemleri beraberinde getirdiginin goruldugunu aciklayan Prof. Dr. Karsavuran, "Pestisitlerin yan etkileri ilaclarin toksikolojik ve kimyasal ozellikleri nedeniyle hedef disi canlilar ve cevre ortaminda ortaya cikmaktadir. Kullanilan pestisitlerin buyuk bir kismi, kimyasal kirleticiler olarak yayilmakta, bunun sonucunda dogal denge bozulmakta ve insanlarda cesitli yan etkiler meydana getirmektedir" seklinde konustu.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder