6 Nisan 2007 Cuma

Depresyon.......

Depresyon Nedir?
Kiside kalitimsal, cevresel ya da hormonal bozukluklar sonrasinda gelisen cokkunluk halidir. Asagidaki dokuz belirtiden en az besinin (ilk iki belirtiden en az biri bulunmak uzere), en az iki hafta suresince var olmasi durumuna major depresyon denir.

Belirtiler :
1-Hemen her gun ve gunun buyuk bir kisminda gozlenen cokkun bir duygu-durum hali ( kendini mutsuz,aglamakli,kederli hissetme hali).
2-Hemen her gun yaklasik gun boyu suren tum ya da cogu etkinlige karsi ilgi ve zevk almada azalma (dunyayi verseler umurumda degil seklinde bikkinlik hisleri,bazi kisilerde cinsel isteksizlik ).
3-Diyet uygulanilmamasina karsin onemli derecede kilo kaybi ya da alimi ( bir ay icinde vucut agirliginin %5 inden fazlasinin artmasi ya da azalmasi) ya da hemen her gun istahta artma yada azalma olmasi
4-Hemen her gun uykusuzluk ya da asirir uyku hali.
5-Hemen her gun olagan beyinsel ve vucutsal islevsellik,hareketlilik halinde azalma ya da huzursuzluk (oturmayi veya yatmayi yegleme ya da sikintidan yerinde duramama)
6-Hemen her gun halsizlik ,yorgunluk hisleri,daha onceki gunler kadar enerjik hissetmeme.
7-Hemen her gun kendini degersiz hissetme,kucuk gorme,kendini begenmeme,suclu ya da gunahkar hissetme hali.
8-Hemen her gun dusunme ya da konsantrasyon yeteneginde azalma olmasi (konusulanlara,okunan seylere,izlenilen tv programlarina dikkatini verememe, soylenilenlerin bir kulaktan girip digerinden cikmasi gibi) ya da kararsizlik hali.
9-Tekrarlayan olum dusunceleri,intihar planlari veya eylemlerinin varligi.

Depresyonu Anlamak :
Cogu arastirmada % 8-20 oraninda major depresyon duzeyinde depresif sikayete rastlanmistir. Kalitimsal egilimin oldugu major depresyon vakalarinin 30 lu yaslarda en yuksek duzeyde oldugu gozlenmistir.
Major depresyon ayrilmis ve bosanmis kisilerde en cok;bekar ya da evlilerde ise onceki gruba oranla daha az gozlenmistir. Esini yeni kaybetmis kisilerde ise gene yuksek oranda major depresyona rastlanmistir. Gene bir calismanin sonuclarina gore bekar kadinlarda evlilere gore daha az oranda depresyona rastlanmis ; erkeklerde ise evlilik, depresyon riskini bekarliga gore azaltmistir. Bu kisilerin ailelerinde intihar ve alkolizme yuksek oranda rastlanmistir.
Yapilan bir calismada son bes yil icinde en az alti ay sure ile issiz kalan kisilerde 3 kat daha fazla major depresyona rastlanmistir.
Major depresyonun erkekler icin hayat boyu gorulme olasiligi % 2-12 ; kadinlar icin % 5-26 arasinda bulunmustur.

Hiç yorum yok: