6 Nisan 2007 Cuma

Sarkma ve catlaklar zayiflamanin bedeli mi?

Vucut Bakimi Neden Yapilir ?

Vucudumuz zamanla dogal dengesini kaybeder ve cesitli problemler (Selulit,catlak,sarkma) meydana gelir.Vucut bakimi dogal dengeyi duzenleyen bir bakimdir.Vucudumuzun dogal dengesini duzenlemek icin yapilir.Vucudumuzda olusmus veya olusabilecek problemlere karsi bir onlem veya tedavi seklidir.

Zayiflamak cok guzel ama ince bir vucut her zaman guzel bir vucut anlamina gelmiyor. Hamilelikte oldugu gibi ani kilo alip verme donemlerinden sonra olusan catlak ve sarkmalar zayiflamanin bedeli olarak karsimiza cikiyor. Neyse ki cesitli onlemlerle korunmak ya da olustuktan sonra da bazi yontemlerle bunlardan kurtulmak mumkun.

Ani kilo kaybi ya da hamilelikten sonra karsilasilan sorunlarin arasinda vucutta olusan catlak ve sarkmalar basta geliyor.
Catlaklardan ve sarkmalardan korunmak icin ilk yapilmasi gereken kesinlikle cok kisa zamanda cok fazla miktarda kilo vermemek, onleyici urunler kullanmak. Peki ya olustuktan sonra? Bu sorunun yaniti haberimizde.

Catlaklar nasil olusur?

Neredeyse her 3 kadindan birinde gorulen cilt catlaklari, sik sik kilo alip verme donemleri ve hamilelik sirasinda ortaya cikiyor. Cilt Hastaliklari Uzmani Dr. Melisa Eczacibasi ve Dr. Zeynep Bozbura'ya, estetik acidan cok can sikici olan catlaklarla bas etmek icin neler yapilabilecegini sorduk. Doktorlar, her kadinin hayalinin puruzsuz bir cilt, estetik bir vucut oldugunu, ancak cesitli etkenlerle cildin sagligini kaybedebildigini ve cilt dokusunun zayif dusebildigini belirtiyor. Cilt dokusu zayif dustugunde ise ortaya cikan baslica sorunlardan biri de cilt catlaklari. Catlaklar, cildin asiri gerilmesi sonucu derideki elastik dokunun kirilmasi ile olusuyor. Baslangicta kirmizi ile mor arasi bir renkte olan buyuklu, kucuklu bu cizikler zamanla sedefli beyaz bir renge donusuyor. En cok, karin, kalca, baldirlar ve goguslerde gorulen catlaklarin olusumuna onemli kilo degisimleri, hamilelik gibi durumlar neden oluyor. Peki, bu catlaklar neden her hamile kadinda ya da her kilo alip-vermis kadinda gorulmuyor? Iste bu konuda pek esit degiliz. Cilt yapimiz catlaklarin olusma olasiliginda cok etkili; kimi ciltler digerlerine gore daha dayaniksiz olabiliyor. Ornegin, cok acik renkli ciltler catlak olusumuna daha yatkin.

Catlaklarin olusum nedeni soyle aciklaniyor: Cilt, ust uste siralanmis 3 katmandan olusmakta: Epidermis, derm ve hipoderm. Derm, gercek bir yorgani andiriyor. Icerdigi lifler sayesinde, cildin temel catisini olusturuyor. Demet seklindeki kolajen lifleri, cildin dayanikliligini, diriligini ve yapisal butunlugunu sagliyor. Daha ince olan elastin lifleri, kolajen lifleriyle birlikte gercek bir ag olusturuyor ve cildin elastikiyetinde onemli bir rol oynuyor. Eger kolajen aglari duzensizlesir ve elastik lifler koparsa, cildi sikilastiran tum yapi yikiliyor ve cilt, yaraya benzer cizgili bir hal aliyor, catlaklar olusuyor.

Catlaklara engel olunabilir mi?

Catlaklara engel olabilmek icin karin, gogus ve bacaklari esnemeye alistirmak gerekli. Cesitli losyon ve yaglar cildin esnemesine yardimci olabiliyor. Ayrica bu bolgelere masaj yapilmasi kan dolasimini hizlandiracagindan catlaklara karsi koruyucu olabilir. Cildinizi hafifce kizarincaya kadar minik uyarici cimdiklerle yogurabilirsiniz. Buna ek olarak masaj, soguk-sicak su ile sok dus, duzenli egzersiz cilt ve kaslarin oksijenle beslenmesi, hucrelerin guclenmesi acisindan onemli. Guclu hucreler catlamazlar. Ayrica dengeli beslenmek ve bol su icmek de cildin saglikli bir yapiya sahip olmasinda ve kendini korumasinda onemli bir faktor. Peki cizgiler belirdikten sonra ne yapilabilir? Ciltteki catlamalara engel olan her turlu onlem, olusan izlerin de ayni sekilde solmasina yardimci oluyor. Bu yontemler hastane, klinik ve guzellik merkezlerinde uygulanabiliyor ve doktor denetiminde yapilmalari gerekiyor.
Izlerin tam anlamiyla kaybolmalari imk�nsiz. Ozellikle hamilelik doneminde vucudun hizla buyuyen bolgelerini cilt bakim kremleriyle beslemek hem cildi dinlendiyor, hem de catlaklarin olusmasini engellemede yardimci oluyor. Catlaklarin olustugu bolgelerde cildi germeye yonelik tedavi ve bakimlar da cizgilerin belirginligini kaybetmelerinde yardimci.

Hiç yorum yok: