6 Nisan 2007 Cuma

Donma TehlIkesIne Ilk Yardim....

Gaziantep Sivil Savunma Il Muduru Metin Bikir, donma olayina maruz kalmis kisinin, soba, lamba gibi sicaklik veren gereclerden uzak tutulmasi gerektigini soyledi.
Metin Bikir, hava sicakliginin sifirinaltina dustugu su gunlerde, donma tehlikesi yasanabilecegini, bu tur durumlarda ilkyardimin cok onemli oldugunu belirtti.

Donmus kisinin, oncelikle ruzgardan korunmasi ve kapali bir yere getirilmesi gerektigini kaydeden Bikir, soba, lamba gibi sicaklik veren cisimlerden uzak tutularak, donan kisimdaki giysilerinin cikartilip, battaniyeye sarilmasi gerektigini belirtti.

Bikir, donmak uzere olan kisiye ilk olarak yapilmasi gerekenleri soyle anlatti:
Hastanin uzerini, kollari serbest kalacak sekilde battaniyeyle ortun. Kuru, isitilmis giyecekler giydirin; sicak, sekerli ve icinde alkol bulunmayan icecekler verin. Vucut bu tur durumlarda fazla enerjiye ve suya gereksinim duyar.
Donmus bolgenin daha fazla zarar gormemesi karla ya da ciplak elle o bolgeyi ovusturmayin, masaj yapmayin. Elinizle tutarak ve verdiginiz nefesle isitin.
Kol ve bacaklarin hareket etmesini saglayin. Bu vucut isisini ve kan dolasimini arttirir. Sogugun ayni bolgeyi tekrar etkilemesine karsi koruyucu onlem alin.
Derin donmanin ardindan, deri normal rengini ve isisini tekrar kazansa da donan kisiyi hemen yurutmeyin. Derinin isisi, rengi ve dokunma hissi 30 dakika icinde duzelmemisse hastanin hemen hastaneye gitmesi gerekir.
Donan kisinin dinlenmesini saglayin. Donmus yerin altina yastik koyarak, kalp seviyesinin yukarisina kaldirin.
Donan kisinin bilinci yerinde degilse agizdan icecek vermeyin. Hafif bas asagi yatirin.
Donan kiside bilezik ve yuzuk gibi takilar varsa cikarin. Donma nedeniyle sislik olursa, bunlar kol ve parmagi sikarak kan dolasimini bozar, hatta kangrene yol acabilir.
Deride olusan su dolu kabarciklar, mikrop bulasma riski goz onunde tutularak delinmemelidir

Hiç yorum yok: