6 Nisan 2007 Cuma

Diseti Hastaliklari ( Periodontal Hastaliklar ) ....

Periodontal hastalik nedir?
Periodontal hastaliklar diseti ve disleri destekleyen diger dokulari etkileyen iltihabi hastaliklardir. Eriskinlerde dis kayiplarinin %70'inden periodontal hastaliklar sorumludur. Bu hastaliklar erken donemde teshis edildiklerinde kolay ve basarili bir sekilde tedavi edilebilirler. Diseti hastaliklarinin onlenmesi veya tedavisi; dogal dislerin korunmasi, daha rahat cignemenin ve daha iyi bir sindirimin saglanmasi gibi diger faydalari da beraberinde getirir. Periodontal hastaliklar diseti iltihabi (gingivitis) ile baslar. Yani gingivitis periodontal hastaligin erken donemidir. Bu donemde disetleri kanamali, kirmizi ve hacim olarak buyumustur. Erken donemde cok fazla rahatsizlik vermeyebilir. Tedavi edilmezse hastalik periodontitise ilerleyerek diseti ve disleri destekleyen alveol kemiginde geriye donussuz hasar olusturabilir.

Periodontitis periodontal hastaliklarin daha ilerlemis bir safhasidir. Disleri destekleyen diger dokularla birlikte alveol kemiginde de hasar olusur. Dis-diseti arasinda "periodontal cep" olusur. Periodontal cep varligi infeksiyonun yerlesimini ve hastaligin ilerlemesini kolaylastirir. Hastalik ilerledikce disler sallanmaya baslar, hatta cekime gidebilir.
Diseti hastaliginin belirtileri nelerdir?
Diseti hastaliginin pek cok bulgusu vardir;
Dis fircalama sirasinda kanayan disetleri
Kirmizi, sis ve hassas disetleri
Dislerden kolaylikla ayrilabilen, uzaklasan disetleri
Disler ve disetleri arasinda iltihabi akinti
Sallanan veya giderek birbirinden uzaklasan disler (disler arasinda araliklarin olusmasi veya mevcut araliklarin artmasi)
Isirma sirasinda alt ve ust disler arasindaki iliskilerin degismesi
Bolumlu protez uyumundaki degisiklik, bozulma.
Surekli kotu agiz kokusu.





Bununla beraber, periodontal hastalik hic bir bulgu vermeden de ileri safhalara ulasabilir. Bu nedenle duzenli araliklarla dishekimine gitmek son derece onemlidir.
Diseti hastaliginin nedeni nedir?

Diseti hastaliginin en onemli nedeni "bakteriyel dis plagi" adi verilen, disler uzerinde biriken yapiskan ve renksiz film tabakasidir. Gunluk fircalama ve dis ipligi kullanimi ile dis plaginin uzaklastirilmasi saglikli bir agiz icin temel gereksinimdir. Eger plak etkin bir sekilde dislerden uzaklastirilmazsa distasi veya tartar olarak bilinen duzensiz yuzeyli ve gecirgen bir yapiya donusur. Plaktaki bakteriler tarafindan salinan zararli urunler disetinde irritasyona neden olur. Bu urunler nedeni ile disetini dise sikica baglayan lifler yikima ugrar, diseti disten uzaklasir ve periodontal cep olusur. Boylece bakteri ve urunlerinin daha derin dokulara ilerlemesi kolaylasir. Hastalik ilerledikce cep derinlesir, bakteriler daha derine; kemige kadar ilerler ve disi destekleyen alveol kemiginde de yikim baslar. Hastalik tedavi edilmeden birakilirsa sonunda disler sallanir ve cekimleri bile gerekebilir.



Diseti hastaligi nasil onlenir?
Periodontal hastaligin onlenmesinde en onemli gorev kisinin kendisine dusmektedir. Disleri saglikli bir durumda surdurmek icin, gunluk agiz bakimi islemleri ile (dis fircalama ve dis ipligi kullanma) bakteriyel dis plaginin uzaklastirilmasi gerekmektedir. Dishekimine duzenli araliklarla gidilmesi de ayni derecede onemlidir. Gunluk agiz bakimi islemleri distasi olusumunu en az duzeye indirebilir, ancak tamamen onleyemeyebilir. Dis fircasi, dis ipligi veya diger temizlik araclari ile ulasilamayan bolgelerin bir dis hekimi tarafindan degerlendirilmesi mevcut dis plagi ve/veya distasinin uzaklastirilmasi acisindan gereklidir.


Diseti hastaliklarinin tedavisi nedir?
Diseti hastaliginin erken doneminde tedavi, disler uzerindeki eklentilerin (plak ve distasi) uzaklastirilmasi ve duzgun bir kok yuzeyinin saglanmasini kapsar. Bu islem disetinde iltihaba neden olan bakteri ve irritanlarin uzaklastirilmasini saglar. Genellikle bu tedavi, disetinin tekrar dise adaptasyonu veya disetinin buzulerek cebin elimine olmasi icin yeterlidir. Diseti hastaliginin erken doneminde vakalarin cogunlugunda, distasi temizligi, plagin uzaklastirilmasi ve duzgun bir kok yuzeyinin saglanmasini takiben gunluk etkin agiz bakimi basarili bir tedavi icin yeterlidir. Daha ilerlemis vakalar cerrahi tedaviyi gerektirebilir. Bu tedavinin amaci disleri cevreleyen derin periodontal ceplerdeki distaslarini temizlemek, cebin buzulerek eliminasyonunu ve duzgun bir kok yuzeyini saglamak ve daha kolay temizlenebilir bir diseti formu olusturmaktir. Periodontal tedavi sonrasi hastalarin duzenli olarak dishekimi tarafindan muayene edilmesi, plak kontrolu ve yeni distasi birikimlerinin ortamdan uzaklastirilmasi gereklidir. Fakat unutmamak gerekir ki; periodontal tedavi ile elde edilenlerin surdurulmesi icin hicbir islem kisinin gunluk agiz bakimi islemlerini etkin bir sekilde uygulamasindan daha yararli olamaz.

Hiç yorum yok: