Kis aylarinda sikca yakalanilan grip hastaligi hakkinda bilinenlerin cogu, gercegi yansitmiyor. Uzmanlar, grip ve grip asisi hakkinda cok yaygin olan yanlis bilgilerin dogrularini anlatiyor.
Iste, grip hastaligi hakkinda 10 yanlis bilgi ve dogrulari:
1- Grip, basit bir ust solunum yolu enfeksiyonudur.
Yanlis! Grip, ani olarak baslayan ve yuksek atesle seyreden, asiri halsizlik, kuru oksuruk, kas, eklem ve bas agrisi ile kendini gosteren bir hastaliktir. Gribe yakalanan kisi, en az 3-5 gun surecek bir yatak istirahati ile kendini toparlayabilir. Ayrica, bagisiklik sisteminin zayiflamasi sebebiyle zaturre gibi ikincil hastaliklarin da tabloya eklenmesi ile hastalik daha da agirlasabilir ve ozellikle cocuklar, yaslilar, diyabetliler, astimlilar, kalp ve kanser hastalarinda olume sebep olabilir.
2- Grip asisi gribe yol acar.
Yanlis! Grip asilari, inaktive veya olu grip viruslerinden uretilir, bu nedenle de gribe kesinlikle yol acmaz.
3- Grip asisi yuzde 100 koruma saglamadigindan, asi olmak gereksizdir.
Yanlis! Yapilan arastirmalar, grip asisinin yuzde 89 oraninda etkili oldugunu gostermektedir. Ancak; asi olduktan sonra dahi gribe yakalanan bir hasta, hastaligi, asi olmamis bir hastadan cok daha hafif gecirecektir ve grip sebebiyle hastaneye yatmasi onlenmis olacaktir.
4- Asinin yan etkileri, grip hastaligina yakalanmaktan daha kotudur.
Yanlis! En fazla yasayacaginiz yan etki, asi yapilan yerde hafif bir kizariklik ya da agri, hafif ates ve halsizliktir. Bu yan etkiler, asinin koruma sagladigi grip hastaliginin sebep olabilecegi agir komplikasyonlardan cok daha onemsizdir.
5- Kasim ve aralik aylari, grip asisi olmak icin gec bir tarihtir.
Yanlis! Grip asisi tum grip sezonu boyunca uygulanabilir. Asi olmak icin en uygun zaman ekim ve kasim aylari olsa da, aralik, hatta ocak ve subat aylarinda asi olunmasi da gripten korunma saglayacaktir.
C VITAMINI, GENEL KANININ TERSINE, GRIBI ONLEMEZ
6- Bol C vitamini kullanirim ve gripten korunurum.
Yanlis! C vitamini, genel kaninin tersine, gribi onlemez. Sistemi guclendirir, hastaliklara karsi vucut direncini artirabilir, ama gribi kapmamizi ve hasta olmamizi kesinlikle engellemez. Hatta asiri derecede alinan C vitamini, ozellikle cocuklar ve yaslilarda ishale sebep olabilir. Bu da hastaligin agirlasmasina, iyilesmenin gecikmesine yol acabilir.
7- Sadece hastaligin belirtileri mevcut iken etrafa grip bulastiririm.
Yanlis! Grip virusunun bulasmasi, hastalik belirtilerinin baslamasindan 1-2 gun oncesine dayanir ve hastalik basladiktan 3-7 gun sonrasina kadar devam eder.
8- Yuzlerce cesit grip virusu olmasina ragmen, asi sadece 3 viruse karsi hazirlanmistir. Bu nedenle de etkisizdir.
Yanlis! Yuzlerce cesit grip virusu oldugu bilgisi dogru degildir. A, B ve C olmak uzere uc tip grip virusu vardir. Ancak bu virusler zaman zaman yapilarini degistirebildikleri icin alt tipleri olusabilir. Grip viruslerinde gorulebilen bu yapi degisiklikleri, Dunya Saglik Orgutu (DSO) tarafindan icinde Turkiye'nin de bulundugu dunyanin cesitli bolgelerinde surekli izlenmekte ve degisiklikler saptanarak salgin yapma olasiligi bulunan virus tipleri belirlenmektedir. Orgut, belirledigi bu virus tiplerini asi ureticilerine bildirmekte ve asilarin icerisinde bulunmalarini zorunlu olarak saglamaktadir. Boylece asilarin iceriginde, salgin yapma olasiligi en yuksek olan virusler bulunmakta ve korunma saglanmaktadir.
9- Grip esnasinda antibiyotik kullanimi hastaligin suresini kisaltir ve daha cabuk ayaga kalkmayi saglar.
Yanlis! Antibiyotikler, grip hastaligina yol acan influenza virusune karsi etkisiz oldugu icin hastaligin suresini kisaltmaz.
10- Her yil grip asisi olmaya gerek yoktur.
Yanlis! Grip virusleri surekli degismektedir. Genellikle her yil dolasan virus turleri degismekte ve buna bagli olarak asilarin icerigi de degismektedir. Sonuc olarak, her yil asilanmak gereklidir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder