6 Nisan 2007 Cuma

Organ Bagisi: cok onemli

Yasarkan olumu dusunmuyoruz yada dusunmek istemiyoruz.

Halkimiz bu konu icin daha duyarli olmasini gerektigini dusunuyorum.
Belkide yeterince bilgimiz yok bu konuda.



Genel Bilgiler


Ileri kalp, karaciger ve bobrek yetmezligi olan hastalarda saglikli bir yasam sadece organ nakli ile mumkundur. Bugun ulkemizde bobrek bekleyen 17 - 18 bin hasta vardir. Diyaliz bu hastalarda yardimci bir tedavi seklidir ancak kalp, karaciger hastalarinin diyaliz gibi bir yardimci tedavi olanaklari da yoktur. Beyin olumu gerceklesmis hastalar bobrek, kalp, karaciger gibi organlarini bagislayarak baska hastalara hayat verebilirler. Ulkemizde organ bagislari henuz istenilen seviyeye ulasamamistir. Bu nedenle organ bagisinin yayginlasmasi gereklidir. Beyin olumu gerceklesmis hastalarda adindan da anlasilabilecegi gibi beyin fonksiyonlari tamamen ve geri donmeyecek bicimde kaybolmustur. Yani bu kisilerin bilinci yerinde degildir ve ancak solunum makinesi destegi ile yasamlarinin surmesi mumkundur. Kisilerin ben gercekten olmeden organlarimi alirlar korkusu yersizdir cunku beyin olumune karar verecek ekip ile organ naklini yapacak ekip ayri doktorlardan olusur. Organ bagisi benim tibbi bakimimi etkiler mi?
- Hayir. Organ bagislayan kisinin organlarinin kullanilmasi ancak o kisiye tibben yapilacak tum tedaviler uygulandiktan sonra gundeme gelir.

Organ bagisi dini inanclara aykiri midir?
-Kesinlikle hayir. Islam dini de dahil olmak uzere tum buyuk dinlerde organ bagisina aykiri bir durum yoktur. Ayrica tum buyuk dinler organ ticaretini lanetlemektedir.

Organlarimi bagislamak icin ne yapmaliyim?
-Bir organ bagis karti alip yaninizda tasimaniz yeterlidir. Organ bagis kartlarini hastanelerden temin edebilirsiniz. Kart temini konusunda daha ayrintili bilgi icin Organ Nakli Kuruluslari Koordinasyon Dernegi ( 0 212 635 85 85 ) temasa gecebilirsiniz. Organlarini bagislayan bir kisinin bu durumdan ailesini onceden haberdar etmesinde yarar vardir.

Ben sadece bobreklerimi bagislamak, diger organlarimi bagislamamak istiyorum, ne yapmaliyim?
-Bagis kartinda bunu belirtmeniz yeterlidir.

Organlarimi bagislamistim, vazgecebilir miyim?
-Evet. Bu is yaninizda tasidiginiz bagis kartini yirtip atmaniz yeterlidir.

Organ bagisi icin yas siniri var midir?
-Hayir. Beyin olumu gerceklesmis 18 yasindan kucuklerin organlarinin kullanilmasi icin ebeveynleri izin vermelidir.

Bagisladigim organlarim para ile bir baskasina satilabilir mi?
-Hayir. Turkiye�de bugune kadar boyle bir olay olmamistir ve olamaz. Medyaya yansiyan organ ticareti haberleri tek bobreklerini para ile satan insanlari anlatmaktadir.

Organ ve Doku Alinmasi, Saklanmasi ve Nakli Hakkinda Kanun (Resmi Gazete, 3 Haziran 1979, Sayi 16655).


Madde 11- Bu kanunun uygulanmasi ile ilgili olarak tibbi olum hali, bilimin ulkede ulastigi duzeydeki kurallari ve yontemleri uygulanmak suretiyle, biri kardiolog, biri norolog, biri norosirurjiyen ve biri de anesteziyoloji ve reanimasyon uzmanindan olusan 4 kisilik hekimler kurulunca oy birligi ile saptanir.

Madde 12- Alicinin mudavi hekimi ile organ ve doku alinmasi, saklanmasi, asilanmasi ve naklini gerceklestirecek olan hekimlerin, olum halini saptayacak olan hekimler kurulunda yer almalari yasaktir. Madde 13- 11 inci maddeye gore olum halini saptayan hekimlerin olum tarihini, saatini ve olum halinin nasil saptandigini gosteren ve imzalarini tasiyan bir tutanak duzenleyip, organ ve dokunun alindigi saglik kurumuna vermek zorundadirlar. Bu tutanak ve ekleri ilgili saglik kurumunda on yil sure ile saklanir.



LUTFEN ARKADASLAR CEVREMIZDEKI INSANLARI BU KONU HAKKINDA BILGILENDIRELIM.
BELKI BIZDE BIR GUN UMUTLA ORGAN BEKLEYECEGIZ!





Hiç yorum yok: