6 Nisan 2007 Cuma

Soguk el ve ayaklar, hastalik habercisi

Soguk el ve ayaklar, hastalik habercisi
Ellerin ve ayaklarin soguk olmasinin, kan dolasimi bozuklugu veya damar sertligi hastaliklarinin belirtisi olabilecegi bildiriliyor.

Uzmanlar, kis aylarinda pek cok insanin ortak rahatsizligi el ve ayak soguklugunda, sorunun merkezinin, beden isisi ayar-noktasi olabilecegini vurgulayarak, "Ellerin ve ayaklarin soguk olmasi hissi, yalnizca bedenin isiya normal reaksiyon verme seklini yansitmaktadir. Ancak, cok nadiren de olsa ciddi bir saglik sorunu olan kan dolasimi bozuklugu yada damar sertligi belirtisi de olabilir" uyarisinda bulunuyor.

Uzmanlarin verdigi bilgilere gore, otonom sinir sistemi, otomatik pilot gibi soluk alma ve sindirim gibi temel beden fonksiyonlarini duzenliyor. Otonom sinir sisteminin karmasik dengeleme islemine sahip oldugunu ifade eden uzmanlar, su bilgileri veriyor:

"Bedenin bir bolgesine daha fazla kan akimi, sogugun daha guclu olarak hissedilmesini saglar. Ornegin, fazla sicak hissettiginizde, otonom sinir sistemi, deri yuzeyine daha fazla kan akimi olmasini saglayarak, kucuk kan damarlarinin genislemesine yol acar, boylece isi kaybedilir, kan sogur. Usudugunuzde denge degisir. Kucuk, yuzeysel kan damarlari daralarak, kalp ve beyin gibi onemli organlarin isisini korumak icin, kan akimini deri yuzeyinden uzaga yonlendirir. Isinma ve soguma mekanizmalari herkeste aynidir. Usudugunuzde, otonom sinir sistemi, bedeninizin dusmus ic isisina, deri yuzeyine olan kan akimini azaltarak cevap vermektedir. Eller ve ayaklarda kucuk yuzeysel kan damarlari daha cok oldugundan, bu islemden daha cok etkilenirler."

El ve ayaklari surekli soguk olan kisilerin, yataga girdiginde esinin, elini siktiginda da patronunun irkilmesine yol actigi icin rahatsizlik duyduguna kaydeden uzmanlar, bu kisilere basit isinma yontemleri konusunda da su onerilerde bulunuyor:

"Kalin giysiler giyin. Hem iceride hem acik havada birkac kat giyinin. Iceride bir kazak yada suveterin altina uzun kollu bir gomlek, en uste de yunlu bir ceket giyin. Ipek, yun, havlu yada sentetik malzemelerden isiyi koruyan kumaslar kullanin. Egzersiz yapin. Egzersiz sirasinda yuzeysel, kucuk damarlar genisler ve eller ve ayaklara daha sicak kan akimi olur. Sigaradan uzak durun, kafeini sinirlayin. Nikotin ve kafein damar daralticidir (vazo konstriktor) kucuk, yuzeysel damarlara kan akimini azaltirlar. Zayiflama, soguk alginligi ve migren ilaclari damar daraltici etki gosterirler. Dolayisiyla, soguk el ve ayaklarin sebebi olabilirler. Stresi azaltin. Gergin kisiler, soguk ellere sahip olmaya daha yatkindir. Kronik stres ve gerilim, sinir sisteminin surekli olarak adrenalin salgilamasina yol acar, bu da damar daraltici etki gosterir."

Hiç yorum yok: