9 Nisan 2007 Pazartesi

'Usutmeyim' derken hasta olmayin



'Usutmeyim' derken hasta olmayin

Kis aylarinda havalandirmasi yetersiz kapali mekanlarda bulunmak, bilinen ust solunum yolu hastaliklarina neden olan viruslerin bulasmasini kolaylastiriyor.

Selcuk Universitesi Meram Tip Fakultesi Kulak Burun Bogaz Hastaliklari Ana Bilim Dali Ogretim Uyesi Yrd. Doc. Dr. Bahar Keles, genelde 'soguk alginligi' olarak adlandirilan enfeksiyonlarin, aslinda cesitli viruslerin yol actigi ust solunum yolu enfeksiyonlari oldugunu soyledi.

Keles, soguk alginliginin en sik gorulen belirtilerinin burun tikanikligi, burun akintisi, hapsirma, bogazda yanma hissi ve oksuruk oldugunu, zaman zaman hafif sekilde atesin de belirtiler arasinda yer alabildigini ifade etti.

Keles, 'soguk alginligi' olarak bilinen rahatsizliklarin, sanilanin aksine vucudun soguga maruz kalmasindan cok, kisilerin, ozellikle kisin, viruslerin havalandirmayan mekanlar gibi uremeye uygun ortam bulduklari yerlerde uzun sure kalmasindan kaynaklandigini anlatti.

Keles, ''Kis aylarinda kisilerin, havalandirmasi yetersiz kapali mekanlarda bulunmalari, soguk alginligi olarak da bilinen ust solunum yolu hastaliklarina neden olan viruslerin bulasmasini kolaylastirmaktadir. Bu ozelliginden dolayi soguk alginligina cogunlukla, okullar, is yerleri gibi, (kisin usumeyelim) diye dusunulerek havalandirilmayan mekanlarda yakalanilir." dedi.

"Havalandirma cok onemli"

Keles, kis aylarinda ortamin havalandirilmasinin, hastalik yapici viruslerin sayisini azaltacagini, insan oglunun yasadigi ortamdan izole edemeyecegi bu viruslerin soz konusu mekanda belli bir yogunluga ulasamayacagi icin hastalik da uretemeyeceginin altini cizdi.

Keles, kisin ust solunum yolu enfeksiyonlarina yakalanmamak icin, kapali mekanlarin iyi havalandirilmasi, banyo ve lavabolarin sik sik temizlenmesi ve C vitamini alinmasini onerdi. Yrd. Doc. Dr. Keles, C vitamininin viruslere karsi savasimda vucudun direncini artiracagini sozlerine ekledi.

Hiç yorum yok: