9 Nisan 2007 Pazartesi

Kivinin Ozellikleri ve Saglimiza Faydalari

Kivi adli, ulkemizde yeni yeni taninan ve C vitamini yonunden cok zengin olan, meyvesini ekim-kasim aylarinda bol bol veren Kivi asmasi, Aktinidyagiller'dendir. Anayurdu Cin olmasina karsin bu bitkiyi ve meyvesini, ulkesinin haberci kusu Kiwi adiyla dunyaya tanitan Yeni Zelanda'dir.

Kivi asmasi, yapragini doken, tirmanici ve sarilici, uzum asmasina benzeyen, guclu bir bitkidir. Agaclara ve insan eliyle yapilmis desteklere tirmanarak 5-7 m. kadar boylanabilir. Ekonomik omru 20-30 yildir. Ana govdesi 20 cm'ye kadar kalinlasabilir. Genc surgunleri (dallari), parlak kirmizi renkte tuylerle kaplidir. Asma gibi suluk cikarmayip yatay uzayan bu surgunlerin, desteklere dayandirilmasi gerekir. 20-30 cm. capli, kalp biciminde, ust yuzu parlak ve canli yesil renkli, kenarlari disli yapraklari vardir.

Kivi asmasi, ikievcikli bir bitkidir. Yaz basinda sarimsi beyaz ya da pembemsi renklerde acan ve ayri ayri bicimlerdeki disi ve erkek cicekleri, ayri ayri asmalarin uzerinde yer alir. Sonbaharda olgunlasan kivi meyveleri 40-100 gr. agirlikta, oval bicimli, 4-7,5 cm. uzunlukta ve 3-4,5 cm. kalinlikta, yesilimsi kahverengi, uzeri kolayca silinip cikabilen kahverengi tuylerle kaplidir. Meyvenin eti zumrut yesili ya da kahverengi, sulu, yumusak dokulu, hos kokulu ve tatlidir.

Normal bir meyve, 100-1.200 adet minik cekirdek tasir. Bu meyveler hasat edildikten sonra, oda sicakliginda (20 santigrat derecede) 7-15 gun bekletilir. Boylece olgunlasan meyve, taze olarak dilimlenip oylece ya da uzerine krema konularak yenilir. Salatalara konuldugunda cesni ve renk katar. Meyve suyu yapilir ve pastacilikta sikca kullanilir.

BESIN DEGERLERI

Hiç yorum yok: