9 Nisan 2007 Pazartesi

Carpal Tunnel Sendromu

Bilgisayar kullaniminin son yillarda artmasi ve gerekli onlemlerin yeterince alinmamasi surekli olarak klavye ve mouse kullaniminin yol acabildigi, bilegin ic kisminin masaya temasi ile karpal tunelin baskiya ugramasi sonucunda olusabilen bir sendrom. Eli innerve eden sinirlerden biri olan median sinir, bilegin palmar yuzeyini (bilegin ic tarafi) "karpal tunel" adi verilen, dar bir kanal icerisinde gecer.

Tendonlarin ve tendon kiliflarinin akut veya kronik enflamasyonu, el bilegindeki tam iyilesmemis bir kirik ya da bir el enfeksiyonu, bu tuneli daraltarak median sinirin baski altina alinmasina neden olur. Bu baski basparmakla isaret parmaginda ve yuzuk parmaginin da yarisinda devamli, kunt bir siziyi, yayilan agriya ve uyusukluga neden olur. Semptomlar genellikle geceleri siddetlenir . Egzersiz yapmak kisa sureli bir duzelme saglar. Kroniklesen vakalarda eldeki duyular azalir ve kas atrofisi basgosterir.

Tedavi amaciyla ilk asamada istirahat onerilir, antienflamatuar ilaclar ve bazi diuretikler kullanilir ve atel uygulanir. Bazi vakalarda ihtiyac duyulan cerrahi tedavi ile tuneli genisletmek genellikle iyi sonuc vermektedir

Tanimlanan belirtilere sahipseniz en kisa zamanda tani ve tedavi amacli doktorunuza basvurmaniz hastaliginizin ilerlemesini onleyebilecektir.

Hiç yorum yok: