Kocaeli'nin Gebze Ilcesi'nde bulunan Anadolu Saglik Merkezi'nin (ASM) stratejik ortagi Johns Hopkins Universitesi arastirmacilari, halk arasinda kansizlik olarak bilinen aneminin insan zihni uzerinde de etkisi olabilecegini belirledi.
Orta yasin uzerindekiler icin, aneminin en bariz ozelligi olan oksijen tasiyan kirmizi kan hucrelerinin kaybi, uzun suredir halsizlik, kaslarda zayiflik ve fiziksel rahatsizliklar ile iliskilendirilmekteydi.
Simdi ASM'nin stratejik ortagi Johns Hopkins Universitesi arastirmacilari, anemi ile dusunme bozuklugu arasinda bir iliski oldugunu tespit etti. Johns Hopkins Universitesi Tip Fakultesi'nde yardimci docent olarak gorev yapan Dr. Paulo Chaves, yaptiklari calismanin, hafif aneminin orta yasin ustundeki fertlerde gorulen ve yurutucu fonksiyon bozuklugu adi verilen durum icin, bagimsiz bir risk faktoru olusturabilecegi fikrini desteklemekte oldugunu belirterek, "Bu iddia diger calismalarla da dogrulanirsa, soz konusu hastalarda aneminin tedavi edilmesi, bu tur bilissel kaybin engellenebilmesi icin bir sans dogacagi anlamina gelebilir. Johns Hopkins arastirmacilari, bu tur bir etkiyi aramaya basladi. Cunku, onceki calismalar beynin yurutucu fonksiyon adi verilen islevindeki, problem cozme, planlama, tehlikelerin degerlendirilmesi, onemli aktivitelerin takip edilmesi, yasa bagli kayiplarin, ferdin oz yeterliginde gerilemeye neden oldugunu gostermisti. Genellikle, hafiza kaybi oncesinde meydana gelen yurutucu fonksiyon bozuklugu, alisveris, yemek yapmak, ilac almak, fatura odemek, yurumek, vb. gibi pratiklerle gerceklestirilen, gunluk aktiviteleri surdurme becerisini yitirme surecinin erken bir evresinde ortaya cikabilir" dedi.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder