9 Nisan 2007 Pazartesi

Meme kanseri teshisinde yeni umut

ABD’li arastirmacilar, yeni bir ultrason cesidinin gogusteki bir tumorun kanserli olup olmadiginin anlasilmasinda oldukca etkili oldugunu acikladi.


Buyuk deney gruplarinda da ayni sonuclarin elde edilmesi durumunda, yeni ultrason cesidinin, gogus kanserinin erken teshisinde etkili bir arac olacagi ve gereksiz gogus biyopsilerinin sayisini azaltacagi belirtildi.

Ohio Youngstown’da bulunan “Southwoods Rontgen ve Acik MRI” kliniginde yapilan calismayi yuruten radyolog Richard Barr, mevcut teknolojiyle biyopsi yapilmadan tumorun zararli olup olmadiginin bilinemedigini, elde ettikleri sonuclarla hastalarin tumor hakkindaki gereksiz endiselerinin ortadan kalkacagini ifade etti.

“Esneklik goruntuleme” olarak bilinen teknigin aslinda geleneksel ultrasonun guclu bir versiyonu oldugu, ancak Siemens Tibbi Cozumler tarafindan gelistirilen ozel bir yazilim programini kullandigi belirtilen sistemde radyologlar, ultrason sirasinda gogusteki nesnelerin katiligini anlamak icin gogus dokusunun hareketini izliyorlar.

99 kadin denekte 166 supheli meme tumorunun incelendigi calismada, lezyonlarin hem standart ultrason hem de esneklik ultrason teknikleri kullanilarak olculdugu, radyologlarin esneklik goruntuleme teknigini kullanirken kucuk gorunen lezyonlari zararsiz, buyuk gorunenleri ise kotu huylu olarak tanimladiklari belirtildi.

Incelemenin ardindan 80 kadinda biyopsi yapildigi ve esneklik goruntuleme tekniginin 17 kotu huylu lezyonun tamamini, 106 zararsiz tumorun de 105’ini dogru olarak teshis ettigi aciklandi.

Mamografi standart gogus kanseri inceleme testi olarak kalmaya devam ederken, manyetik rezonans goruntuleme (MRI) teknigi, ozellikle yogun meme dokusuna sahip kadinlarda lezyonlarin yerinin belirlenmesinde daha etkili olabiliyor.

Bununla birlikte, MRI tekniginin, zararsiz tumorlerle zararlilari ayirt etmede etkisiz kaldigi, esneklik goruntulemenin ise bu acigi kapattigi belirtilerek her iki yontemin birlesmesinin, kanserin teshisinde cok etkili bir arac olabilecegi ifade ediliyor.

ABD Kanser Toplulugu’nun tahminlerine gore, biyopsi yapilan meme lezyonlarinin yuzde 80’i zararsiz cikiyor. Topluluk, ABD’de bu yil 200 binden fazla kadina gogus kanseri teshisi konulacagini tahmin ediyor.

Hiç yorum yok: