9 Nisan 2007 Pazartesi

Erkeklerde Uroandrolojik Check-up’in onemi

Prostat ve cinsel fonksiyon bozukluklari, erkekleri yaslanmayla birlikte bekleyen 2 onemli tehlike. 40’li yaslardan itibaren erkeklik hormonu testosteron duzeyindeki goreceli azalmaya paralel olarak fiziksel, islevsel ve ruhsal degisiklikler ortaya cikar.

Her yil duzenli olarak yaptirilacak uroandrolojik check-up ile riskleri minimize etmek mumkun.


Ister cinsellikle ilgili, ister prostat ve uriner sistemle ilgili olsun herhangi bir hastaligin ilerlemesinden sonra hekime basvurmak tedaviyi guclestirir. Onemli olan, hastaliklarin belirti vermeden once teshis edilmesi ve tedaviye bir an once baslanmasidir. Uroandrolojik check-upta cinsellikle ilgili olabilecek organik etkilenmelerin veya hormonal bir problemin olup olmadigina ve eger boyle bir sorun saptanirsa hormonal tedavinin verilip verilemeyecegine bakilir. Testosteron hormonunun dusmesi libidoyu, yani cinsel istegi ve performansi azaltir. Bu hormonun takviyesi, ancak prostatta kesinlikle testosterona karsi bir etkilenme meydana gelip gelmeyeceginin belirlenmesiyle mumkun olabilir. Bu nedenle erkeklerin 40 yasindan sonra her yil uroandrolojik check-up’tan gecmeleri son derece onem tasir.

Uroandrolojik Check-upta Prostat Kontrolu:


Idrar kesesi ile rektum (kalinbagirsagin son bolumu) arasinda bulunan prostat, spermi besleyen sekresyon sivisi salgiladigindan cinsel fonksiyon ve spermin hareketi acisindan onem tasir. 40’li yaslardan itibaren erkeklerde prostat enfeksiyonu ve tumor gelisme riski yukselir. Bu hastaliklar etkili bir sekilde tedavi edilmezse daha yasamsal tehditler yaratabilir. Klinik muayene, sonografik tetkik ve kanda PSA duzeyinin kontrolu ile prostat hastaliklari ve kanseri erkenden teshis edilir ve tedavisi derhal duzenlenebilir. Bu da uroadrolojik check-upin onemini bir kez daha ortaya koyar.

Uroandrolojik Check-upta Cinsel Fonksiyon Kontrolu:


Andropozun menopozdan en onemli farki erkeklerin hormonal degisimleri bu sekilde yillar icinde yavas olarak yasamasi ve omrunun sonuna dek cinsel istek ve aktivitesini surdurebilmesi hatta ileriki yaslarda cocuk sahibi olabilmesidir. Calismalar bu hormon duzeyinin her yil % 1 oraninda azalma gosterdigini ortaya koyuyor. Erkekte ilerleyen yasla birlikte testosteron hormonundaki azalma ve hormonal bu degisiklikler sonucu cinsel arzuda azalma ve sertlesme sorunlari ortaya cikabilir. Bununla beraber diyabet, hipertansiyon, kolesterol seviyeleri, merkezi sinir sistemi hastaliklari, sigara alkol kullanimi gibi faktorler de erken yaslarda dahi cinsel fonksiyon problemleri cikmasina sebep olan faktorlerdir.

Onemli olan uroandrolojik check-up ile gereken psikolojik ve fizyolojik degerlendirmelerin yapilarak sebebin ortaya konmasi ve buna gore tedavinin yapilmasidir. Laboratuar tetkiklerini takiben yapilan doppler ultrasonografi ile damarsal kontroller yapilir. Sertlesme sorununda organik faktorlerin tespitinde kullanilan NPT-Uyku testi , uykudaki ruya fazinda olusan ereksiyonlarin bilgisayar tarafindan kaydedilerek incelenmesidir. Psikogram testleri ile de erkegin cocuklugundan itibaren gecirdigi ve psikojenik yapisini etkileyen faktorler degerlendirilir. Cinsel problem veya performansinda bu faktorler sebebiyle bir etkilenme var ise, tedavi buna gore duzenlenir.

Hiç yorum yok: