9 Nisan 2007 Pazartesi

Kis mevsimi hastaliga davetiye cikariyor





Trakya Universitesi (TU) Tip Fakultesi Halk Sagligi Ana Bilim Dali Baskani Prof. Dr. Faruk Yorulmaz, kis mevsiminde vucut direncinin dustugunu, bu nedenle bulasici hastaliklarinin daha sik goruldugunu bildirdi.


Prof. Dr. Yorulmaz, kis mevsimiyle hava sicakliginin azalmasi, soguk ruzgarin esmesi, yagmur, kar yagisi, don olaylari, sis ve insanlarin kapali ortamlarda daha fazla vakit gecirmesinin kisilerin sagliklarini onemli olcude etkiledigini soyledi.

Mevsim degisimiyle ortaya cikan yeni dogal sartlara uyum saglayana kadar olan donemin hastaliklara yakalanmada en tehlikeli zaman dilimi oldugunu ifade eden Yorulmaz, kis aylarinda donmadan olumler, grip, nezle, bademcik iltihabi, zaturre, mevsim degisikligine bagli depresyonlar, hava kirliligine bagli etkilenme ve zehirlenmeler gibi sorunlar yasandigini belirtti.

Kis mevsiminde vucut isisinin dengesini koruyabilmek icin daha fazla enerji harcamak zorunda kalindigini bildiren Yorulmaz, “Bu ihtiyac karsilanmadiginda vucut direnci dusmekte ve hastaliklara yakalanma kalaylasmaktadir. Bu nedenle kis mevsiminde solunum sistemi bulasici hastaliklari daha sik gorulmektedir” dedi.

Bobrek, seker ve kalp hastaliklari, tansiyon yuksekligi olanlar ile by-pass ameliyati gecirmis kisilerin asiri soguklardan daha fazla etkilendigini ifade eden Yorulmaz, kisin isinma amaciyla yakit kullanimiyla artan hava kirliliginin sogukla birlesmesiyle hastalanma tehlikesini daha da buyuttugunu soyledi.

Yorulmaz, kalp damar hastaligi ve yuksek tansiyonu olan yaslilarin kisin asiri soguga maruz kaldiginda, kalp damarlarinda ani daralmalar olusarak kalp krizi ortaya cakabildigini belirtti.

CILT SORUNLARI

Soguk, ruzgar, hava kirligi, dusuk nem ve kapali ortamlarda yasama zorunlulugunun sivilce, sedef, egzama gibi cilt hastaliklarini artirdigini bildiren Yorulmaz, soguk hava ve dusuk nemin cildi kurutarak catlamasina ve kepeklenmesine neden oldugunu, boylece cildin yaslanmasinin kolaylastigini soyledi.

Benzer etkilerin saclarda da goruldugunu anlatan Yorulmaz, bu nedenle kisin disariya cikarken eller, yuz, dudaklar gibi soguga maruz kalan yerlerin catlamalara karsi kremle korunmasi gerektigini belirtti.

Kisin uzun sure acik havada ve soguk ortamda bulunmanin ise donmayla sonuclanabilecegini bildirin Yorulmaz, “Ruzgar hizi yuksek ve sicaklik dusuk ise korumasiz ciltler birkac dakikada donabilir” dedi.

SOGUKTAN KORUNMA

Soguk havadan korunmak icin yunlu giysilerin tercih edilmesi gerektigini ifade eden Yorulmaz, sunlari kaydetti:
“Tek kat cok kalin giysi yerine, iki uc kat giysi giyilmeli. Palto ya da kaban, eldiven, bot ve sapka giymek oldukca onemlidir. Vucut isisinin buyuk bir bolumu bastan kaybedildiginden, bas, sapka, baslik esarp kaskol ile korunmalidir. Islak giysiler vucudu da sogutarak uzun sure usumeye neden olur. Islanan giysi mutlaka kurulari ile degistirilmelidir. Kisin enerji ihtiyaci artacagindan dengeli beslenilmelidir. Ozellikle enfeksiyonlara karsi daha duyarli olan cocuklar, gebeler ve yaslilar icin benlenme daha da onemlidir”

“ISITIR DUSUNCESIYLE FAZLA ALKOL ALINMAMALIDIR”

Alkol almanin kisin isi kaybini artirarak daha kisa zamanda ve daha kolay donmalara yol acabileceginden bu konuda dikkatli olunmasi gerektigini belirten Yorulmaz, isitir dusuncesiyle fazla alkol alinmamasi gerektigini bildirdi.

Kisin vucudu guclendirmek icin yeterli miktarda vitamin almanin cok onemli oldugunu ifade eden Yorulmaz, bu amacla turuncgiller, havuc, kabak, yesil biber, karnabahar, mandalina, maydanoz, roka, tere, mevsimlik sebze ve meyvelerinden bolca tuketilmesi gerektigini soyledi.

Icecek olarak cay ve kahve yerine taze sikilmis meyve sulari ve bitki caylarinin tercih edilmesi gerektigini ifade eden Yorulmaz, baligin da bagisiklik sistemini guclendiren cok faydali bir besin oldugunu bildirdi.

D vitamini saglamak acisindan gunes isiginin cok yararli olduguna isaret eden Yorulmaz, D vitamini eksikliginin cocuklarda, gebelerde ve yaslilarda cok ciddi kemik sorunlarina yol actigini kaydetti.

Hiç yorum yok: