9 Nisan 2007 Pazartesi

aLkoLun zaRaRLaRi



Asiri alkol kullanimi onemli bir sosyal ve tibbi sorundur. Bir cok toplumda orta duzeyde alkol kullanimi kabul edilebilir. Ancak asiri alkol kullanimi karaciger,pankreas,beyin ve dolasim sistemine buyuk hasarlar verir.
Beyin ve Sinir Sistemi

Asiri alkol kullaniminin beyin ve sinir sistemi uzerine onemli etkileri vardir. Alkol gecici bir bellek kaybina da neden olabilir. Gerek yeni icmeye baslayanlarda gerekse asiri kullananlarda ictikleri donemin tumunu ya da bir bolumunu unutmak sik gorulen bir durumdur. Asiri alkol kullananlarda,icki birakildiktan sonra birkac hafta suren gecici bellek kayiplari da gorulebilir. Ancak alkolden uzak duruldugunda bellek sorunlari ortadan kalkabilir.

Asiri alkol kullanimi uyku bozukluklarina ve butun gece uyuduktan sonra bile sabah bit-km kalkmaya neden olabilir. Beynimizin etkinligiyle hafif veya orta uyku derinligi donemlerinden,ruya gordugumuz uyku donemine geceriz. Bu doneme hizli goz hareketleri (REM) donemi denir ki fiziksel ve ruhsal sagligimiz bu doneme baglidir. Ne yazik ki alkolun anestezik (narkoz benzeri) etkisi beynin yeterince REM uyku donemi olusturma yetenegini etkiler ve bu durum asiri alkol kullananlarda gorulen sabah yorgunlugunun sebebidir.

Bazi kronik alkoliklerde Wernicke-Korsakoff Sendromu denen bir norolojik bozukluk bulunabilir. Bu bozukluk ozellikle kotu beslenen (ozellikle yetersiz tiamin[B1 vitamini] )alkoliklerde gorulur.

Hastaligin ilk belirtisi goz kaslarinda ani gucsuzluk ve felce bagli cift gormedir. Zamanla hasta yardimsiz ayakta duramaz veya yuruyemez. Wernicke-Korsakoff Sendromu nda hasta ozellikle yakin gecmise ait olaylari unutur,ayrica cok ileri derecede bellek kayiplari da ortaya cikabilir; donem donem kim oldugunu bile unutur. Ayrica bu kisilerde kendi kendine konusma, bulundugu yerin ve zamanin farkinda olmama ve halusinasyonlar (gercek oldugu dusunulen hayaller) gorulebilir.

Wernicke-Korsakoff Sendromunun tedavisi bellidir:alkolden uzak durmak ve vitamin yetersizligi belirtilerini geriletmek icin tiamin (B1 vitamini) kullanmak. Ancak bu bozuklugun yol actigi sikayetler genellikle tam olarak ortadan kalkmaz.

Sindirim Sistemi

Alkol midenizin ic yuzeyini orten tabakayi tahris ederek gastrite, kusmaya yol acarak midenin ust bolumu ve yemek borusunun alt bolumunde kucuk yirtiklara neden olabilir; Mallory-Weiss Yirtiklari denen bu kucuk yirtiklardan kanama olabilir. Uzun sure alkol kullanimi ozellikle B vitaminlerinin (ozellikle folik asit ve tiamin) ve diger besinlerin emilimini engelleyebilir. Alkol kullanimini kestiginizde bu sorunlarin cogu ortadan kalkacaktir. Bununla birlikte, yaglanmis veya buyumus karaciger, alkol hepatiti veya yemek borusu varisleri gibi sorunlar acil tibbi mudahale gerektirir.

Dolasima katilan alkol karacigere gelir ve orada enzimler tarafindan parcalanir. Saglikli bir karaciger alkolu saatte 50 kalori olusturacak bir hizla parcalar. Bu 30ml. viskiye esittir. Eger karacigere gelen alkol bu miktardan fazla olursa, parcalanana kadar kanda kalacaktir.

Alkol kullanimindan sonraki gun ortaya cikan bas agrisi ve agiz kurulugunun nedeni pek belli degildir. Olasi bir neden, alkolun idrar sokturucu etkisi nedeniyle olusan su kaybidir. Bu, dehidratasyona (vucuttaki sivinin azalmasi) neden olabilir. Bu sikayetlerin ortadan kalkmasi icin dinlenmek, bol miktarda sivi ve bir agri kesici almak gerekir (mide sorunu olanlar agri kesici kullanirken dikkatli olmalidir).

Alkoliklerde akut veya kronik pankreas iltihabi da gorulebilir.

Dolasim Sistemi

Alkol gecici olarak kan basincini dusurebilir. Ancak surekli kullanildiginda kan basincini yukseltebilir.

Surekli ve asiri alkol kullananlarda kardiyomiyopati denilen, kalp kasini harabeden ve aritmiden (kalp atislari ritminde duzensizlik) kalp yetmezligine kadar cesitli onemli sorunlara yol acan bir hastalik da sik olarak gorulur. Az miktarda alkol kullanimi da kalp hastaligi olasiligini artirir.

Cinsel Islevler

Alkol aliskanligi erkeklerde empotansa (sertlesme kaybi) neden olabilir. Kadinlarda ise adet duzeni bozulabilir. Ayrica anne karnindaki bebegin sagligini ve gelisimini bozacagi icin, hamile kadinlarin kesinlikle alkol almamalari gerekir.

Kanser

Alkoliklerde kalp-damar hastaliklarindan sonra en sik olum nedeni kanserdir. Alkol kullanmayanlara gore kansere yakalanma olasiliklari oldukca yuksektir (ozellikle girtlak, yemek borusu, mide ve pankreas kanserleri).

Hiç yorum yok: