9 Nisan 2007 Pazartesi

Sagligimizin sigortasi--) AGLAMAK!

Aglamak zayiflik degildir

Sagligimizi, yasam kalitemizi ve guzelligimizi tehdit eden en buyuk sorunlarin basinda stres gelir. Ama dogamiz o kadar mukemmel bir tasarimdir ki, her sorunun caresi, her derdin dermani icinde saklidir. Ornegin gulmek de aglamak da sandigimizdan cok daha degerli ve sagliklidir. Tebessum ya da kahkaha, icimizden dalga dalga yukselir, kendiliginden disari tasar. Yuzumuzu aydinlatir, icimizi arindirir. Daha da onemlisi stresin vucudumuzda yarattigi tum biyokimyasal tepkileri etkisiz hale getirir.

Engel olmayin
Aglamak en az gulmek kadar onemli. Aglamak yogun duygulari takip eder. Bu genelde uzuntudur ama bazen nese ve kahkaha da olabilir. Nezle oldugumuzda, ruzgarda gozumuz yasardiginda ya da sogan dogradigimizda akan gozyaslari ile icimizi derin duygular kapladiginda gozlerimizden suzulen gozyaslari farklidir. Bu tip gozyaslarinin hormonal ve kimyasal icerikleri degisiktir. Gozyasini tahlil ettigimizde icinde aci ve agriya karsi dayanikliligimizi artiran bir cesit endorfin hormonu, vucudumuzdaki stresin onde gelen belirtilerinden olan ACTH hormonu ve prolaktin hormonu oldugunu goruyoruz. Bu tip gozyasinda yogun bir sekilde manganez minerali de bulunur. Bu mineral iskelet sistemi ve uretkenligin yani sira duygusal dalgalanmalarimizla da yakindan iliskilidir. Aglarken biraz yoruluruz ama sonra kendimizi cok daha iyi hisseder, aciliriz. Arastirmalar duygusal gozyaslarinin stresle yukselen bazi kimyasallari disari atmamiza yardimci oldugunu gosteriyor.

Sagligimizin sigortasi
Kadinlar, erkeklerden yaklasik 4 kat daha sik aglar. Bunun nedeni buyuk bir ihtimalle vucutlarinda erkeklerden cok daha fazla (yuzde 60) prolaktin olmasidir. Agladiktan sonra prolaktin seviyeleri normale doner. Ruh sagligi yerinde olan insanlar gerektiginde aglar ve baskalari agladiginda da anlayisla karsilar. Aglayabilen insanlar strese bagli hastaliklara karsi daha direncli olur ve daha gec yaslanir. Ne yazik ki erkeklere daha cocukken aglamanin zayiflik oldugu ogretilir. Derin duygular gercekte gucu temsil eder. Derin sevgiler olmadikca, derin acilar ve gozyaslari da olmaz. Sevginin tedavi gucune hicbir ilacin ya da yontemin ulasmasi mumkun degildir. Gencligini uzun yillar koruyabilen insanlara dikkat edin, gozleri sevgiyle doludur. Duygusal dengemiz her seyden onemlidir. Belirli arastirmalar estetik cerrahinin bizi en fazla 10 yas genclestirebilecegini belirtirken, duygusal denge ve pozitif dusuncenin biyolojik yasimizi 15-20 yil oncesine goturebilecegini kaydediyorlar
.

Hiç yorum yok: