9 Nisan 2007 Pazartesi

Daha iyi nefes icin ne yapilmali?

Tum canlilarin uc temel hayati ihtiyaci vardir.
1)yemek yemek
2)su icmek
3)Nefes almak

Nasil ki kotu beslenme ,sagliksiz icecekler kullanmak sagligimizi tehdit ediyorsa kalitesiz nefes alip vermede sagligimizi olumsuz yonde etkiler. Kaliteli nefes alip vermenin yolu da BURUN dan baslar.Cunku Burun soludugumuz havanin Akcigerlere giris kapisidir. Normal saglikli bir eriskinde gunluk 18000 ile 200000 litre hava burundan gecer. Kulak Burun Bogaz Doktoru Sureyya Seneldir yazdi.

Burnunuz akcigerinizi korur ;
-soludugunuz havadaki tozlari, parcaciklari,%100 etkinlikle temizler.
-soludugunuz havayi nemlendirir.Boylelikle akcigerin kurumasini engeller.
-Havayi akcigere gelmeden isitir.Akcigerin soguk hava ile temasini engeller.

Bu ve bunun gibi bir cok sebepten oturu normal burun solunumu hayatin vazgecilmezidir.Burnunuzdan rahat nefes alip veremiyorsaniz sebebi bulup bir an once cozume kavusturmalisiniz.

Burun ici kikirdak ve kemik egiklikleri(deviasyon) burun tikanikliginin en onemli sebeplerindendir. Buna dayanarak burun tikanikligi sikayeti ile doktora basvuran hastalar bu acidan degerlendirilir. Burun ici muayenesi yapilir,egiklik gorulmez ise sizde bir sorun yok daha iyi nefes olmaz bununla yetinmelisiniz denir,burnun estetik goruntusu ihmal edilirdi.Estetik goruntu ile nefes alip vermenin ilgisi olmadigi sanilirdi.Ancak son zamanlarda yapilan calismalar kesin olarak gostermistirki Burnu ici ,disi diye ayirmak yanlis.Artik biliyoruz ki burun sekli, burun fonksiyonlari ile birebir iliskilidir.Cirkin ve sevimsiz bir burun goruntuyu bozmakla kalmayip nefes alip vermeyide bozabilir.Ayni mantikla kotu yapilmis bir burun estetiginde goruntu ve nefes ayrilmaz bir bicimde kotu olur.

Burun estetik sorunlari nefes alip vermemizi olumsuz etkiletebilir. Hemde burun icinde hicbir sorun olmamasina ragmen Nasil mi?

Birkac ornekle izah etmeye calisalim.
-Burun ucunun dudakla yaptigi aci yetersiz ise yani burun ucu dusukse hava burna girmekte zorlanir. Sizdede bu sorun varsa elinizle burnunuzu hafifce kaldirin .daha iyi nefes aldiginizi hissedeceksiniz.Burun ucunuzu estetik ameliyatla kaldirmak hem goruntunuzu degistirecek hem de daha iyi nefes almanizi saglayacaktir.

-Burun ucunda cukurluklar varsa yani burun ucu mandalla sikilmis gibi ise ,hava burna girer girmez daha ileri gitmesini engelleyecektir.(Burun dis valv yetmezligi diyoruz)goruntu olarak size sinirli bir ifade veren bu cukurluklar nefes almanizi da olumsuz etkileyecektir.Sorun ancak estetik cerrahi ile duzeltilebilecektir.Zayif ve cukur olan kikirdaklari burun icinden aldigimiz kikirdaklar ile guclendirdigimiz zaman hem nefes yolunuz acilacak hemde guzel bir burna sahip olacaksiniz.

-Sekil olarak Burnunuz dar ise bu darlik burun icine de yansimasi kacinilmazdir.Hava burun icinde dar bir gecitden gecmekte zorlanacaktir.Size yapilacak bir estetik ameliyat sonrasi dar kisimlara yerlestirdigimiz acici greftler sayesinde.Hem dogal bir burnunuz olacak hemde daha iyi nefes alabileceksiniz.

-Burnun icindeki orta bolmesi duz olmasina ragmen sekil olarak egik ise bu egiklik nefes alip vemenizi etkileyebilir.Distaki egiklik duzeltilirse simetrik gorunumde bir burna sahip olmakla kalmayip daha iyi nefes alip verebileceksiniz.

Yapilan tum muayenelerde burun icinin normal olmasina ragmen iyi nefes alamiyorsaniz sorun burnunuzun dis seklinden kaynaklaniyor olabilir.yapilacak estetik ameliyatla hem goruntunuz duzelir hemde daha iyi nefes alabilirsiniz.

Hiç yorum yok: