9 Nisan 2007 Pazartesi

BOYUNUZ BABANIZDAN, KILONUZ ANNENIZDEN

Uzmanlar, iki yildir devam eden bir arastirmada elde ettikleri bilgiler isiginda, kisaysaniz babanizi, sismansaniz annenizi suclayin diyor.

Bir arastirma kapsaminda bin anne, baba ile cocuklarinin boylari ve kilolarini inceleyen ve aralarindaki iliskiyi ortaya cikarmaya calisan Ingiliz bilimadamlari, kisilerin boy ve kilolarinin belirlenmesinde genetik faktorlerin onemini gozler onune serdi.

Arastirmalar babanin kilosunun cocugun kilosunu belirlemekte pek bir etkisi olmadigini ortaya cikardi. Ancak uzun boylu babalarin cocuklarinin da boylarinin uzun oldugu belirlendi. Cocuklarin boylarinin uzun olmasinda dogumdan sonraki cevresel faktorler ve beslenme etkili oldugu kadar babanin boyunun uzun ya da kisa olmasi da belirleyici oluyor.

Bir cocugun dogum kilosunu ya da dogumdan sonra vucudundaki yag oranini etkileyenler arasinda ise annenin kilosunun onemli bir payi var.

Uzmanlar bu durumun sisman ya da zayif annenin rahim ortamindaki farkliliktan kaynaklandigini belirtiyor. Sisman annelerin kanindaki seker oraninin da daha yuksek oldugu, anne karnindayken bu durumdan etkilenen bebeklerin dogum kilosunun ve ileriki yaslardaki kilosunun daha yuksek oldugu belirtiliyor.

Hiç yorum yok: