9 Nisan 2007 Pazartesi

soguk direncinizi dusurmesin

Soguk havalarda hastaliktan korunmak icin C vitamini iceren besinlere agirlik verin.

Uzmanlar son gunlerde etkili olan soguk havaya karsi en etkili korunma yontemlerinden birinin, agirlikli glikoz iceren pekmez ve bal urunleri tuketmek oldugu bildirildi. Uzmanlar, ''Soguk havalarda hastaliktan korunmanin en etkili yolu, beslenmeye gereken onemin gosterilmesinden gecer.'dedi.

BESLENME ONEMLI
Duzenli ve dogru sekilde beslenerek kis aylarinda vucut direncinin artirilmasi gerekir. Bu amacla bolca C vitamini iceren portakal, mandalina, greyfurt gibi narenciye urunleri tuketilmelidir. Vucudun direnci yuksek tutuldugu takdirde, hastaliklara yakalanma riski de azalir''

YASLILAR COK ETKILENIYOR
Soguk, ozellikle akcigerin akut veya kronik tum hastaliklarini tetikliyor. Bronsit, astim gibi saglik sorunlari daha sik goruluyor. Ayrica kronik bobrek ve diyabet hastalari, kalp hastalari, by-pass geciren kisiler asiri soguklardan cok daha fazla etkileniyor. Yaslilarin, cocuklarin, kalp, astim, diyabet gibi saglik sorunlari olan kisilere havanin cok soguk oldugu gunlerde mecbur kalmadikca sokaga cikmamalari gerekiyor.

Aklinizda bulunsun

* Enerji alimini artirmaya dikkat edilmelidir. Ancak asiri yagli yemek ve az hareket, kilo almaya yol acar. Bu yuzden ogunler muntazam yenilmeli. Sabah kahvaltilarina, enerji verecek mevsim meyve ve sebzelerine agirlik verilmelidir.

* Sogukta ozelikle hamileler, mevsim hastaliklarina yakalanmamaya ozen gostermeli, toplu yerlerden uzak durmali, maske ile korunmalidir.

* Astimi olanlarin ilaclarini duzenli almalari, mecbur kalmadikca disari cikmamalari, hava kirliliginden, soba ve komur etkisinden sakinmalari gerekiyor.

* Yuksek tansiyonu olanlarin da ilaclarini titizlikle kullanmalari, direnc artsin diye diyeti bozmamalari, tuzlu yememeleri onem tasir.

Hiç yorum yok: