9 Nisan 2007 Pazartesi

Herkese bol bol portakal

Ister meyvesi, ister suyu, ister kabugu, her zerresiyle pek cok yarari bulunan turuncgiller, hem lezzet, hem sifa kaynagi. Portakal ve mandalina vucudun adeta jandarmaligini ustleniyor

Felclilere bol bol portakal

Turuncgiller denilince tabii ki akla ilk olarak portakal ve mandalina geliyor. Kisin evlerimizden eksik olmayan bu iki meyve bakin ne gibi marifetlere sahip. Bu iki meyvenin yararlarini ve vucudumuz icin oynadiklari onemli rolunu Beslenme ve Diyet Uzmani Gursel Dogan anlatti:

Bu iki meyve lezzet verdigi gibi sifa veriyor ve vucudun adeta jandarmaligini ustleniyor. Icerdikleri C vitamini nedeniyle vucudumuzu soguga karsi direncli kildigi gibi, pek cok hastaligin da onunu kesiyorlar. Vitamin zengini turuncgiller, icerdikleri 'flavonoid' adli antioksidanlar sayesinde kalp ve atardamarlarin zarar gormesini de onluyor. Ornegin; portakal kolesterol, mide ve yemek borusundaki kanser riskini dusururken, icerdigi B vitamini ise damarlarin guclenmesini saglayarak damar sertligini ve kireclenmeyi onluyor. Varise birebir gelen portakal, ayni zamanda sinir sistemini duzenleme ozelligine sahip dost bir meyve.

ALYUVARLARI COGALTIYOR

Portakalin suyu ve kabugunu her turlu tatli, et-sebze yemekleri ile corba, pilav ve makarnada kullanmak mumkun. Karaciger, mide ve barsaklarin calismasini arttirarak gazi onleyen portakal kabugu receli, vucudu zehirlenmeye karsi savunuyor. Felc hastalarina da tavsiye edilen portakal, icerdigi folik asit, kalp dostu potasyum ve kalsiyum sayesinde saglikli alyuvarlarin cogalmasina neden oluyor.

FOLIK ASIT ZENGINI

Turuncgiller, vucudumuzun dogal bekcileri gibidir. Ozellikle portakal ve mandalinanin sihirli guclerini yakindan tanimak ister misiniz? Ornegin portakal; kolesterol, mide ve yemek borusundaki kanser riskini azaltmakla kalmayip, icerdigi B vitamini nedeniyle damarlari guclendirir, damar sertligi ve kireclenmeyi onler, varislerin iyilesmesini saglar, sinir sistemini duzenler. Portakal kabugu receli karaciger, mide ve bagirsaklari calistirip gazi engeller. Turuncgillerin bir diger onemli meyvesi mandalina ise kabugunda bolca bulunan P vitamini sayesinde damar sertligi ve felc gecirenler icin oldukca yararlidir. Ozelikle hamileler icin buyuk onem tasiyan folik asit portakalda bolca bulunmaktadir. Bundan dolayi portakal tuketimi hamileler icin mutlaka tavsiye edilmektedir. Folik asit, hamileligin ilk uc ayinda ve hamilelik boyunca son derece gerekli bir vitamindir.

Receli karacigerin calismasini saglar

C ve B vitamini acisindan zengin olan portakal insana dinamizm verir.

Portakalda bulunan C vitamini ince ve kalin damarlarin yumusak kalmasini saglar.

Damar tikanikligini onler.

Vucuttaki direnci artirir.

Kanin durulmasina ve temizlenmesine yardimci olur.

Hazmi kolaylastirir.

Enerji verir.

Portakal receli karacigerin calismasina destek olur.

Immun sistemin (bagisiklik sistemi)daha verimli calismasini saglar.

Felc riskini onleyici olarak gorev alir.

Beta-keroteinler damar tikanmalarini onler.

Hiç yorum yok: