9 Nisan 2007 Pazartesi

Kolesterol

Kolesterol, tum canlilarin bunyesinde bulunan ve vucudumuzda ozel gorevleri olan, ancak, kandaki orani belli sinirlari asinca zararlari gorulen bir maddedir. Saglikli bir insanda kolesterol orani, 100 gr, kanda 250 mg,'dir.

Deri altinda, mikroplara karsi koruyucu bir baraj gorevi yapar. Kanda, alyuvarlari zararli maddelere karsi korur ve bir cesit zirh gorevi yapar. Sinir dokulari icerisinde, onlarin dayanikli olmasini saglar. Cesitli dokularda su dengesini saglar.

Hayvani yaglardaki kolesterol, kullanilmis kolesteroldur ve ise yaramadigi gibi, kanda orani artinca damarlarda tortu yapar. Vucutta kolesterol ureten ve kolesterolu dengeleyen organlarin iyi calismamasi (bobrek ustu bezleri, yumurtaliklar, husyeler, tiroid bezesi, karaciger, safra kesesi, bagirsaklar, akciger, ciltteki ter bezesi), kolesterol problemine yolacar.

Neden Oldugu Rahatsizliklar

Kandaki notr yag oraninin artmasi
Vucutta yag lekeleri olusmasi
Parmaklarda, omuzda, dizlerde ve kalcada yag urlari
Goz kapaklarinda sari lekeler olusmasi ve gece korlugu
Siroz
Damar sertligi
Belirtileri

Ciltte sari lekeler
Goz altinda siyah halkalar, gozun beyaz kisminda sari lekecikler
Terin ve nefesin agir kokmasi
Agizda acilik hissi
Bas agrisi ve basta agirlik hissi
Gorme zayifligi
Bas donmesi ve beyinde bosluk hissi
Hazimsizlik ve istahsizlik
Genel yorgunluk ve ruhi bunalim
Uykusuzluk
Sol kolda ve kalp uzerinde zaman zaman agrilar.
Yemeklerde zeytinyagi, misir, aycicegi, hashas ve aspir yaglari kullanilmalidir. Sarmisak (gunde 2-4 dis, cig olarak yenmelidir) Enginar, sogan, pirasa, havuc, kereviz, soya fasulyesi, lahana, tere, maydanoz, turp bol yenmelidir. Kiraz, limon, cilek, elma, uzum, seftali, armut, muz gibi meyveler de yenebilir. Ardic tohumu, misir puskulu, zeytin yapragi ve zerdecal duzenli olarak yenmelidir.

Hiç yorum yok: