9 Nisan 2007 Pazartesi

Siz de gizli bir AS'li olabilirsiniz

Sabah her tarafiniz tutuluyor, yataktan zor kalkiyorsaniz ve bel agriniz hic azalmiyorsa dikkat. Siz de 'Deprem Dede' Ahmet Mete Isikara gibi AS' hastasi olabilirsiniz...

“Gecenin ilerleyen ve sabahin erken saatlerinde agri ile uyaniyorum. Sabah her tarafim tutuluyor, canim cok yaniyor. Haftalardir yavas yavas artan bel agrim var. Sabah yataktan zor kalkiyorum. Hareketle sabah sertligim, bel agrim ve tutuklugum azaliyor. Kendimi egzersizlerden sonra daha iyi, istirahetten sonra daha kotu hissediyorum. Son uc ayda bes kilo verdim ve nefes alirken gogusumde sikisma oluyor...”

ANKILOZAN SPONDILIT HASTALIGI NEDIR

Bu hastalik temelde omurga ve kuyruk sokumu kemigiyle legen kemigini birlestiren eklemler olan sakroiliak eklemleri ve etrafindaki yumusak dokulari etkilemekle beraber, diger eklemler, kiris ve baglarda da kronik ve ilerleyici inflamatuvar degisiklikler ile kendini gosterir. Eklem ve baglarda gelisen bu iltihap sonucunda, elastik dokularin yerine kemik dokusunun gecmesiyle harekette azalma olur ve eklem ya da kemikler hareketlerini yitirecek sekilde birbirleri ile kaynasir.



Kaslarin kemiklere yapismasini saglayan tendon veya baglarin kemige yapisma yerlerinde yeni kemik olusumu ve enflamatuar degisikliklerle kendini gosteren bu hastalik kisaca omurlari birbirine kaynastiran “Romatizmal Omurga Iltihabi” seklinde tercume edilebilir. Kelime anlami olarak ise; “Ankilozan” yapisma veya kaynama; “Spondilit” ise omurga iltihabi demektir.

Ankilozan Spondilit, ozellikle bel bolgesinde hareket kisitliligi yapar.

Hastaligin siddeti kisiden kisiye degisiklik gosterir.

Ankilozan spondilit erkeklerde kadinlardan 2-3 kat daha sik gorulur ve genellikle 16-35 yaslarinda baslar. Erkeklerde daha cok legen kemikleri ve omurga siklikla tutulur. Kadinlarda legen kemigi, kalca, el ve ayak bilegi eklemleri daha sik tutulur. Cocuklarda ise tipik olarak diz, ayak ve ayak bilegi, kalca eklemleri tutulur.

Ankilozan Spondilitin nedeni kesin olarak bilinmemektedir. Fakat kalitimsal faktorlerin etkili oldugu ve ozellikle genetik hucre isaretleyicileri olan HLA-B27 doku grubu tasiyanlarda bu hastaligin gelisme riskinin daha fazla oldugu gozlemlenmistir. HLA-B27 ( + ) sahislarin bir kisminda idrar yolu iltihaplari ve atesli ishallerin bu hastaligi baslattigi sanilmaktadir. Ankilozan Spondilit’li hastalarin %90’nda HLA-B27 geni muspettir. Tum Turk toplumunda HLA-B27 sikligi % 5-8 arasinda degismektedir. Kalitimsal nedenler disinda basta mikroplar olmak uzere cesitli cevresel faktorlerin de hastaligin gelisimine katkisinin oldugu dusunulmektedir.

HASTALIGIN BELIRTISI TESHIS VE TEDAVISI GIBI DETAYLI BILGILERI ashad.org adresinde bulabilirsiniz.

Hiç yorum yok: