Insanlarin yuzde 80'inde fizyolojik olarak 2,5-4 saatlik aralarla yer degistiren tek tarafli burun tikanikliklari gorulebilir. Ancak burun tikanikligi uzun sureli oldugunda baska saglik sorunlarini da mutlaka beraberinde getiriyor.
Tikanikligin yerini ve derecesini bilmek icin doktor kontrolunun sart oldugunu belirten Nisantasi KBB Grubu Uzmani Doc. Dr. Erhun Serbetci, "Burun tikanikliginda horlama ve uyku bozukluklari gelisir. Burun tikanikligi olan kisi havayi almak icin genizde asiri vakum yaratir. Boylelikle burun acik iken horlamayan kiside de horlama gorulmeye baslar. Bu durum, bazi insanlarin sadece alerjik donemlerde veya grip, sinuzit oldugu zamanlarda neden horladigini bize acikliyor." dedi.
Horlayan hastalarda burun tikanikliginin rolu nedir?
Horlamanin sebepleri arasinda burun tikanikligi onemli bir yer tutar. Bunun disinda yumusak damagin, dil koku ve kucuk dil ile yutak boslugunun ve cenenin yapisal sorunlari horlamaya yol acan diger sebepler arasinda yer alir. Horlamaya neden olan diger sebepler disinda, burun solunumu normal olan insanlarda, uyku esnasinda genellikle horlama olmaz. Burun ve geniz boslugundaki daralma ile tikanikligi olan hastalarda, solunum agiz yoluyla saglanmak zorunda oldugundan, horlama olusur ve tikanikligin siddetine bagli olarak ve eger diger sebeplerde var ise horlama cok siddetli olabilir. Boyle bir durum hasta ve yakinlari icin giderek katlanilamaz bir hale gelebilir.
Burnu tikali olan hastanin horlamasi da daha mi siddetli oluyor?
Agiz solunumu yapan hastada bogaz ve geniz bolgesinde, uyku esnasinda gevsemis olan yumusak dokular, solunumla olusan hava akimi tarafindan titrestirilir. Hava yolu daraldikca solunum icin sarf edilen caba artar. Buna bagli olarak doku titresimi de artar ve horlama daha gurultulu olur. Bu nedenle burun tikanikliginin giderilmesi bazi hastalarda horlamayi ortadan kaldirabilir ya da cok azaltir. Sadece burun tikanikliginin onemli rol oynadigi bu horlama vakalari en yuz guldurucu tedavi olanaklarina sahiptir.
Horlamaya yol acan burun hastaliklari nelerdir?
Horlamaya yol acan burun tikanikliklarinin pek cok sebebi vardir. Nezle, grip gibi akut hastaliklar da bile hastalik suresince burun tikanikligi olur ve gecici olarak horlama gorulebilir. Burun tikanikliklarinin diger sebepleri; tek baslarina veya birkac burun -ya da sinus- sorununun birlikte bulunmasi seklinde olabilir. Halk arasinda kemik egikligi denilen 'deviasyon' ve yine bilinen tabirle 'burun eti' denilen ‘konka sismeleri' ile siklikla karsilasmaktayiz. Ayrica alerji, sinuzit ve polip gibi hastaliklar ile burun spreyi bagimliliginda da burun tikanikligi gorulur. Burun boslugu ve geniz bolgesinin tumore benzer olusumlari da burun tikanikligi ve horlamaya yol acabilir.
Burun tikanikliklari nasil teshis ediliyor?
Gunumuzde burun tikanikliginin sebepleri kesin bir sekilde saptanabiliyor. Bu amacla kullandigimiz burun ici endoskopisi oldukca onem tasiyor. 2,7 mm capindaki endoskoplar sayesinde hasta herhangi bir rahatsizlik hissetmeden burun bosluklari, geniz ve sinus kanallarini ayrintili bir sekilde ve cogu kez baska bir tetkike yer birakmayacak sekilde degerlendirebiliyoruz. Bu basit endoskopi neredeyse rutin bir sekilde uygulanir hale geldi.
Burun tikanikliklari nasil tedavi ediliyor?
Eger burunda kemik egikligi (deviasyon) varsa ve bu durum ileri derecede burnu tikiyorsa, 'deviasyon' ameliyati yapilir.
Burunda hafif bir kemik egikligi genellikle horlamaya sebep olmaz ve ameliyat gerektirmez. Ancak ameliyat gerektiren durumlarda h�l� klasik bir yontem olmakla birlikte daha ince tekniklerin kullanilmasi ve endoskop yardimi ile hastanin rahatligi eskisinden daha iyi oluyor. Ameliyat sonrasi tercih edilen tamponlarin hasta rahatligina yardimci olan cesitleri de artik yaygin olarak kullaniliyor. Sinuziti olan hastalarda uygulanan endoskopik sinus cerrahisinden sonra burun tikanikligi ve horlamanin azaldigi da gozlemleniyor.
Horlamanin sebeplerinden biri olan burun eti icin de ameliyat mi gerekiyor?
Burun eti (konka sismeleri), horlamaya deviasyondan daha fazla yol aciyor. En yeni uygulamalarimiz konkalarla ilgili. Burun icerisine sprey tarzinda uygulanan ilaclarimiz bazen sorunu tamamen cozuyor. Burada artik klasik ameliyatlari neredeyse hic uygulamiyoruz. Gunumuzde konkalar, ‘lazer' ya da ‘radyofrekans' uygulamasi ile hasta icin cok rahat sayilabilecek sekilde kucultuluyor. Konka kucultmelerinin burun tikanikligini onemli olcude cozdugunu ve bu girisimlerin kanamasiz, tamponsuz ve agrisiz yapilabildigini soylemek abartili sayilmaz. Eger hastada sadece konka sorunu varsa lazer uygulamasi ile basari elde edilebilir ancak yalniz basina burun tikanikliginin giderilmesi, eger hastada horlamaya sebep olabilecek baska bir sorun da varsa sadece horlamayi azaltir; tam olarak gecirmez. Hastalarin cogunda yumusak damak veya kucuk dil sorunu da vardir ve bunlarin da ayni seansta, ornegin ‘radyofrekans yontemi'yle cozulmesi gerekebilir. Ayrica eger hastada ‘apne' denilen uykuda soluk tutmalar ciddi boyutta ise burada genel olarak basit kabul edilebilecek ameliyat tekniklerinin yeri yoktur.
Burun tikanikligi tedavi edilmezse ne gibi sonuclar dogurur?
Burun tikanikliginin surmesi oncelikle sinus, orta kulak ve yutak gibi komsu organlar uzerine olumsuz etkilidir. Ayrica akciger ve kalp yetmezligi gibi sorunlarin yillar icerisinde ortaya cikmasi da teorik olarak mumkundur. Esas olarak akciger ve kalp hastalarinda bu yuzden burun tikanikliklarina izin verilmemelidir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder