9 Nisan 2007 Pazartesi

Horlama ve Tedavi Yontemleri

Memorial Hastanesi Kulak Burun Bogaz Bolumu doktoru Doc. Dr. Burak Erdamar horlama ve tedavi yontemleri ile ilgili su bilgileri verdi.
Oncelikle soylenmesi gereken 35 yasini asmis erkeklerin % 35’i aralikli ya da yatis pozisyonuna bagli olarak horlamaktadir. Yogun bir gunun ardindan, alkol kullanilmasindan sonra, sirtustu yatarken horlamak genelde masum horlamalardir. Ozellikle yukarida saydigimiz kosullarda horlarken, nefes kesilmesinin olmamasi durumunda horlama, horlayandan cok yaninda yatanlar (dolayisiyla uyumakta zorluk cekenler) icin sorun teskil etmektedir. Bu durumlarda tedavi, horlayanlar icin degil yatak partnerlerinin ya da oda arkadaslarinin karariyla ve uyku sagliklari icin yapilmaktadir.
Ancak hemen hemen her gun, yuksek siddette ve uykuda nefes kesilmelerinin eslik ettigi horlamalar gerek hastanin yasam suresini kisaltmasi gerekse beraberinde onemli hastaliklar icin risk olusturmasi nedeniyle tedavi edilmesi gereken onemli bir saglik sorunu olusturmaktadir. Gece uykuda horlarken nefesi kesilen ve yasi 60 yasin ustunde olanlarin hayati tehlike tasidiklari ve bircok kalp ve solunum hastaliklarina yatkin olduklari bilinmektedir. Yatakta olum, kontrol edilemeyen yuksek tansiyon, kalp enfarktusu gecirme risklerini yukselten bir durum olabilecegi unutulmamalidir.
Tum bunlarin yaninda horlayan insanlarin sabah uyanamama, gun boyu uykuya megilli olma, trafik sikisikliginda, televizyon karsisinda ya da oglen yemegi sonrasinda asiri uyku istegi gibi yasam kalitesini bozan bircok sikayeti de bulunmaktadir. Olumcul trafik kazalarinin bircogunun uykuda nefesi kesilen ve horlayan insanlarin uykuya megil ve konsantrasyon kaybi nedeniyle oldugu bilinmektedir.

PEKI NE YAPMALIYIZ?
Oncellikle ideal kilomuz ustundeki kilolarimizdan kurtulmak iyi bir baslangic olacaktir. Gece uyku oncesinde alkol aliniminin azaltilmasi, en az 4 saatlik aclik ile yataga gidilmesi ve uyumadan sakinlestirici ilaclarin kullanilmamasi ile bircok basit horlamanin onune gecebiliriz. Ozellikle gece uykuda burnumuzdan nefes alamiyorsak ve bu nedenle agiz acik uyumak zorunda kaliyorsak horlamamiz kacinilmaz olacaktir. Burnumuzun acik olmasi ve agzin kapali olmasi saglikli bir uyku icin altin kuraldir.
Bu basit onlemlerin alinmasina ragmen horlama ve uykuda nefes kesilmesi devam ediyorsa mutlak olarak tedavi edilmesi gerekmektedir. Hastaligin siddetinin anlasilabilmesi ve hangi tedavi metodunun kullanilacaginin belirlenmesi bir gece hastanede yatilmasini ve uykunuzun degerlendirilmesinin yapilacagi “uyku testinin” yapilabilecegi bir merkeze basvurmamiz gerekmektedir.
Cerrahi tedavide ana prensip gece uykuda solunum yolunu tikayan kucuk dil ve yumusak damagin gerginlestirilmesinin saglanmasidir. Agiz icindeki bu dokularda gerginligin saglanmasi icin gunumuzde en gecerli, sonuclari en iyi olan teknik “radyofreakans” cerrahisidir

Hiç yorum yok: