9 Nisan 2007 Pazartesi

Sigarayi Birakma

Yalanci Nikotin Terapisi

Sigaradan uzak kalmak icin bugune kadar bulunmus en etkili farmakolojik yontemlerden biri. Piyasada bulunan nikotin bantlari ve cikletler degisik dozlarda aliniyor. Temel prensip, nikotine alismis olan organizmanin bagimli oldugu etkin maddeyi alternatif kaynaklardan saglamak, boylelikle sigarayi birakirken yasanacak sancilari hafifletmek. Basari orani; %8-16.

Davranis Terapisi

Bilimsel acidan en cok denenmis yontem. Sigaraya karsi gelistirilen ilaclarla birlikte uygulanabiliyor. Buradaki amac, tiryakinin bastan cikmasini kontrol altinda tutmak. Ozellikle grup terapileri cok yararli. Tiryakiler alternatif mesguliyetlerle motive ediliyor. Her gecen gun icilen sigara miktari biraz daha azaltiliyor ve 4-6 hafta sonunda tamamen birakiliyor. Ardindan 4-6 haftalik bir seans daha basliyor. Basari orani; bir yil sonra %40-60.

Antinikotin Hapi

Receteyle verilen ilk ve tek ilac, Zyban. Beyindeki bagimlilik merkezinde uyanan istegi bastiriyor. Ilk uc gun birer tablet aliniyor, sonra dozaj gunde iki tablete cikariliyor, sigara tuketimi azaliyor. Dunya capinda 5 milyon tiryaki bu yontemi denedi. Bu ilac su anda sadece ABD, Kanada ve Hollanda'da piyasada bulunuyor. Ilaci deneyenlerin %30.3'u, bir yilin sonunda sigarayi tamamen birakti. Gunluk tek tablet bir paket sigara fiyatina maloluyor.

Hipnoz

Uzmanlar, terapi uygularken tiryakiyi transa geciriyor, bilincaltina ulasiyor. Once sigara icme nedenleri analiz ediliyor. Hipnoz terapistleri, genelde sigarayi kotu duygu uyandiran nesnelerle ozdeslestirerek tedavi uyguluyorlar (ornegin agizda kul tadi birakmak gibi), boylece bu olumsuz mesaj, hastanin bellegine yerlesiyor. Bu arada, sigara icmeden yasamakla ilgili olumlu mesajlar da yerlestiriliyor. Basari orani, kontrollu arastirmalara gore %30. Ancak bazi uzmanlar %80 gibi yuksek bir rakam da veriyor.

Allen Carr

Bestseller yazari Alan Carr, kitaplarinda ve verdigi kurslarla sigarayi yavas yavas biraktiriyor. Carr'in "Easyway-Methode" unu (kolay yol yontemi) uygulayan tiryaki, kurs sirasinda kendi belirledigi bir tarihte sigarayi birakmaya karar veriyor.

Kurs yoneticisi, sigarayla ilgili butun mitoslari curutuyor, ancak sigaranin saglik uzerindeki zararli etkileri konusunda hicbir sey soylenmiyor. Tiryaki, sigarayi degersiz bir sey olarak gormeye basladiktan sonra cani icmek de istemiyor. Seminer, alti saat suruyor. Basari orani; personeline Alan Carr kursu veren IBM'in verilerine gore %50.

Bikkinlik Yontemi

Tiryakinin artik yeter diyerek, tamamen kendi iradesiyle bir gun icinde sigarayi birakmasina, uzmanlar "son nokta yontemi" adini veriyor. Bu kisiler hic kimsenin yardimi olmadan sigarayi birakiyor. Ancak dost ve akrabanin yardimi halinde, basari orani artiyor; %80'i bulabiliyor.

Akupunktur

Eski Cin ogretisine gore akupunktur uzmani, kulaktaki bagimlilik noktalarina uc igne batiriyor. Bu igneler, bir sure burada kaliyor. Bu islemden once terapist, ignenin kut ucunu kullanarak, en duyarli bolgelerin genel durumunu tespit ediyor.

Bu yontem sayesinde tiryakinin sigaraya duydugu istah azaliyor. Kimileri ignelere cok cabuk tepki veriyor, kimilerinde ise hic ise yaramiyor. Basari orani; terapistlere gore %50. Ancak, Amerikan Ulusal Saglik Kurumu'na gore akupunkturun kesin etkisi henuz olculebilmis degil.

Hiç yorum yok: