Sinirli misiniz, iþtahýnýz mý yok, halsiz misiniz, karnýnýz mý aðrýyor, kansýz mýsýnýz? Sorununuz sadece vitamin eksikliðinden kaynaklanýyor olabilir.
Ýnsan vucudu cok az sayýda vitamini, o da ancak kýsa bir sure icin depolayabiliyor ve sadece D vitaminini guneþ ýþýðýndan kendi kendine uretebiliyor. Bu geri kalan butun vitaminleri gunluk olarak dýþarýdan almak zorunda olduðumuz anlamýna geliyor.
Vitaminin artýk sadece uþutme turunden gundelik sýkýntýlarda baðýþýklýk sistemine destek olmak amacýyla kullanýldýðý gunler coktan geride kaldý. Yeni araþtýrmalar vitaminlerin tedavi edici etkisinin sanýlandan daha buyuk olduðunu gosteriyor. Mesela Cambridge Universitesi�nde yapýlan bir araþtýrmada damarlarýnda kireclenme olan hastalara bir yýl boyunca her gun E vitamini haplarý verildiðinde, verilmeyenlere oranla kalp krizi riskinin yuzde 47 oranýnda duþtuðu saptandý.
Harvard Universitesi�nde yapýlan bir araþtýrmada, gunde beþ porsiyondan fazla sebze ve meyve tuketen kadýnlarda goðus kanseri riskinin, gunde iki porsiyondan az yiyen kadýnlara oranla yuzde 23 oranýnda daha duþuk olduðu belirlendi. A, C ve E vitaminlerinin kremlerde kullanýldýðýnda cildin elastikiyetini artýrdýðý artýk bilinen gercekler arasýnda.
Peki kim ne kadar vitamin kullanmalý? Vucudun vitamin ihtiyacý genel saðlýk durumuna ve hayat tarzýna gore kiþiden kiþiye farklýlýk gosteriyor. Mesela sporcularýn fazladan C, E, B1 vitaminleri, sigara icenlerin C ve E vitaminleri almalarý gerekiyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder