4 Nisan 2007 Çarşamba

TansIyon Ve Kolestrole BItkIsel COzUm

ABD'de yapilan bir arastirma, bitkisel protein ve zeytin yagi gibi bitkisel yaglarla beslenmenin, tansiyonu ve kotu kolestrolu dusurdugunu ortaya koydu.
John Hopkins Universitesi Tip Fakultesi'nden Dr. Lawrence Appel, gunluk beslenme ihtiyacinin yuzde 10'unun bitkisel proteinler ya da doymamis yaglarla karsilanmasinin, tansiyon ve kotu kolestrolu dusurdugunu ve kalp rahatsizliklarina yakalanma riskini azalttigini acikladi.

Amerikan Tip Dernegi'nin yayin organinda cikan makaleye gore, bilim adamlari, buyuk tansiyonu 12-15.9 ve kucuk tansiyonu 8-9.9 arasinda degisen 164 kisiye, tumu doymus yag orani dusuk, sebze ve meyve agirlikli, protein, seker ve bitkisel yaglar iceren uc farkli beslenme sekli uyguladi.

Beslenme ile tansiyonda duzelme

Arastirmada, sirayla farkli oranlarda uygulanan uc farkli beslenme duzeninin ardindan alti haftada, bu kisilerin tansiyonlarinda belirgin bir duzelme ortaya cikti.

Arastirmacilar, bitkisel protein ve zeytinyagi gibi doymamis yag orani bakimindan daha zengin olan iki farkli beslenme seklinin, seker agirlikli beslenme sekline gore daha iyi sonuc verdigine de dikkat cekti.

Protein ve bitkisel yag agirlikli beslenme duzeni, tansiyonu ortalama yuzde 9.3, seker agirlikli beslenme duzeni ise yuzde 8 oraninda azaltiyor.

Arastirmada uc cesit beslenme duzeninin, tansiyon ve kotu kolestrol seviyesini yeterli derecede indirerek, kalp hastaliklari riskini de 10 yilda en az yuzde 16 oraninda azalttigi belirtildi.

Hiç yorum yok: