4 Nisan 2007 Çarşamba

Beslenme Ve Kanser

Kanseranormal hucrelerin kontrolsuz bolunmesi ve cogalmasi ile olusan hastaliktir. Kanser, baslangic yerinden vucudun diger bolumlerine yayilabilir ve uygun sekilde tedavi edilmezse olumcul olabilir .



Kanserin genel sebepleri:

Dengesiz beslenme % 35 Sigara % 30

Enfeksiyon hastaliklari % 10

Mesleki nedenler % 4

Alkol % 3

Calisma yerinin tozlu ve pis olusu % 2

Gidalara konan katki maddeleri % 1





Goruldugu gibi dengesiz beslenme kansere yol acan baslica etkenlerden biridir.





Yasamimizin her alaninda oldugu gibi beslenme aliskanliklarimizda da dogaya donus soz konusudur. Tip bir yandan hastaliklarin tedavisinde yeni olanaklar arastirirken, ote yandan da saglikli bir yasam surdurme, hastaliklari onleme yolunda yogun calismalar yapmaktadir. Bu alanda en yogun calismalar beslenme uzerinde surmektedir.Saglikli bir yasam icin bilim adamlari gokkusagindaki butun renkleri iceren gidalari yememizi oneriyor. Tip dunyasinin da yesil isik yaktigi kanserde alternatif tedavide kullanilan yontemlerden biri olan bitkiler ve diger faydalari asagida listelenmistir.



SARIMSAK: Antibiyotik ozelliginden dolayi bagisiklik sistemini guclendirir ve kanin akiskanligini saglayarak kolesterolu dusurur .Kanser, kalp ve dolasim sistemi hastaliklarina karsi koruyucu etkisi de vardir.



DOMATES:Kanserden koruyucu , zihinsel ve bedensel yaslanmayi yavaslatici ozellige sahiptir. C vitamini acisindan da zengindir ve bagisiklik sistemini kuvvetlendirir. Lifli bir besin olmasi da bagirsak kanseri riskini azaltir.

Fotokimyasallar bakimindan oldukca zengindir. Likopin diye isimlendirilen bir antioksidan sadece domateste var. Asitli bir sebze olmasi nedeni ile pisme sirasinda

C vitaminini korumasina yardim eder. Domates olgunlastikca besin degeri artar.



ISPANAK: Kansere, kalp hastaliklarina, yuksek tansiyona karsi cok etkili bir sebzedir.



LAHANA: Meme ve rahim kanserine etkilidir. Vucutta biriken zehirli maddelerin atilmasini saglar. Kanserli hucrelerin cogalmasini onleyen karoten maddesini icerir. Kandaki seker miktarini dusurur.



BROKOLI: Kansere karsi koruyucu vitamin dolu bir sebzedir.Gogus, kolon, ve mide kanserini onler. Betakaroten ve C vitamini ihtiva eder.Vitamin ve demir eksikligini giderir. Icerdigi kalsiyum nedeniyle kemik erimesini onler.





KAYISI: Hucrelere ve dokulara zarar veren molekullerin etkisini ortadan kaldirarak kansere karsi koruyucu etki saglar. Lifli oldugu icin bagirsaklari koruyucudur.



TAHILLAR: Arpa, misir, bugday, yulaf gibi tahillar B ve E vitamini, potasyum ve kalsiyum icerir. Kanserojen maddelerin vucuttan atilim surelerini hizlandirirlar.



FASULYE: C vitamini ve betakaroten gibi kalp hastaligi ve kanseri onleyen antioksidanlar acisindan zengindir.



HAVUC: Havuc tuketimi arttikca kanser riskinin azaldigi ortaya konmustur.Bunun temel nedeni betakaroten , C ve E vitaminleri gibi antioksidanlar acisindan zengin olusudur.



NOHUT: Yag duzeyi dusuk ve kolesterol icermeyen nohut kalsiyum, magnezyum, betakaroten, ve folik asit acisindan zengindir. Gogus kanserine karsi korur.





INCIR: Potasyum, demir ve kalsiyum icerir. Sindirim sistemine yardimci olur ve modern tip tarafindan da kansere karsi koruyucu olarak onerilmektedir.





FINDIK: Kalp krizine karsi koruyucu olan E vitamini acisindan zengin bir besindir. Her gun yenilen bir avuc findik kansere ve kirisikliklara karsi koruyucudur.

Icerdigi yaglar doymustur. Yani sagliga zararli degildir. Kotu kolesterolu dusurup iyi kolesterol seviyesini artirarak kalp hastaligini onler.Ceviz gibi turleri ellagic adi verilen bir tur asit icerir.Bu asit kanserli hucrelerin kendilerini oldurmeleri anlamina gelen apoptosis surecini baslatir.Kanserin ve kalp hastaliklarinin onlenmesinde onemli yer tutan E vitamininden de yuksek miktarda icerir.Her gun bir avuc yenmesi cok faydalidir



ZEYTINYAGI: Kandaki kolesterol duzeyini dengede tutar. Antioksidan ozelligi olan E vitamini acisindan da zengindir. Bu sayede kalp krizi, felc, kanser ve erken yaslanmaya karsi beyni koruyucu etkiye sahiptir.



SOGAN: Bagisiklik sistemini guclendirirIcerdigi allicin ve sulfur ile mide ve bagirsak kanserine karsi koruyucu etki saglar.





SEFTALI: Kansere ve kalp krizine karsi koruyucu olan betakaroten acisindan da zengindir.Bir seftali gunluk C vitamini ihtiyacinin %50 sini karsilar.





PIRINC: E ve B vitaminleri acisindan zengindir. Bagirsak kanserine karsi koruyucu, kolesterolu dusurucu ve kalp krizi riskini azaltici etkisi vardir.





Kansere yol acan gida ve katki maddeleri:

a. Katki maddeleri: Bazi katki maddeleri kansere zemin hazirlar. Bu nedenle, guvenilmeyen kati yaglar, meyve sulari, cikolatalar yenmemelidir.

b. Tatlandiricilar(sakkarin): Sakkarin, bobreklere zarar verdigi gibi, mesane kanserine de neden olmaktadir.

c. Kufler: Gidalar uzerinde ureyen kufler �aflatoksin�denilen kanser yapici maddeyi meydana getirir.



d. Kahve: Kahve icenlerde icmeyenlere gore 2-3 misli fazla mesane ve pankreas kanseri ortaya cikmaktadir.





e. Alkol: Alkolun neden oldugu kanserler agiz boslugu kanseri, larenks, ozefagus ve karaciger kanserleridir.







f. Yiyecekler ve hazirlanis sekilleri: Fazla et yiyenlerde kalinbagirsak kanseri sik gorulur. Proteinli gidalar, 100 C uzerinde pisirildiklerinde kanser yapan maddeler olusur.Asiri isitilan yaglarda kizartilan yiyecekler kanser yapici olurlar. Kullanilan kizartma yaglari tekrar tekrar kullanilmamalidir.



g. Asiri ilac kullanimi



Amerikan kanser cemiyeti�nin beslenme onerileri:

Bitkisel kaynakli yiyeceklere agirlik verilmesi



  • Hergun 5 porsiyon veya daha fazla sebze ve meyve tuketilmesi
  • Ekmek, diger tahillar, makarna, pirinc, baklagiller gibi bitkisel kaynakli yiyeceklerin gunluk alinmasi



Ozellikle hayvansal kaynakli yagli yiyeceklerden sakinma

  • Az yagli yiyeceklerin secilmesi



  • Et tuketiminin, ozellikle yagli et tuketiminin azaltilmasi

  • Fiziksel olarak aktif olmak.Saglikli kiloya ulasmak ve korumak



  • Haftanin cogu gunu gunde en az 30 dakika orta derecede aktif olmak



  • Ideal kiloda kalinmasi



  • Alkol kullaniliyorsa, alkol tuketiminin azaltilmasi

Hiç yorum yok: