4 Nisan 2007 Çarşamba

Dogal gidalar sifa veriyor ......



Armutun nezleye, baligin koroner kalp rahatsizligina, uzumun kansizliga, kekigin bronsit ve astima iyi geldigi belirtiliyor.

Uzmanlar, nezle olanlara bol bol armut yemelerini tavsiye ediyor. Mideyi de kuvvetlendiren armut, hazmi kolaylastiriyor ve carpintiyi onluyor. Balik, kan kolesterol duzeyinin dengelenmesinde onemli rolu olan w-3 asitlerini icermesi sebebiyle, ozellikle koroner kalp rahatsizligi bulunan kisilerin kirmizi et yerine tercih etmesi gereken yiyeceklerin basinda geliyor. Ayrica balik, iyi bir E vitamini kaynagi olmasi sebebiyle de cilt kanserinin onlenmesi ve yasliliga bagli hucrelerin az zarar gormesini saglamasi, kis aylarinda enfeksiyondan korunulmasi acisindan oldukca onemli rol oynuyor.

Demirin, vucuda enerji veren maddelerin basinda yer aldigini hatirlatan uzmanlar, icinde demir bulunan besin maddelerinin baslicalarini karaciger, et, yumurta, ispanak ve kayisi olarak siraliyor.

Karnabahar ve brokolinin, son yillarda beslenme aliskanliginda onemli yer tutan sebzeler arasinda yer almaya basladigini ifade eden uzmanlar, bu sebzelerin iyi bir C vitamini ve kalsiyum kaynagi olmasi sebebiyle onemlerinin birer kat arttigini bildiriyor. Posa icerigi yonunden zengin olan bu sebzelerin, bagirsaklarin tembellesmesini engelledigini ve ileride olusabilecek bagirsak kanseri riskini azalttigini soyleyen uzmanlar, bu sebeple salata veya sebzeli yemek hazirlarken brokoli ve karnabahari da unutmamak gerektigini vurguluyor.

Uzmanlar, gunun yogun temposundan dolayi kendisini yorgun ve bitkin hissedenlerin bol bol taze hurma yiyerek, eski enerjilerine ve guclerine kavusabilecegini belirtiyor. Stresli yogun tempo sebebiyle uykusuzluktan sikayet edenlere ise aksam yemeginde buyuk bir tabak yesil salata yemeleri oneriliyor. Cunku salatanin icindeki maddelerin rahatlatici ve besleyici ozelligi bulunuyor.

Kansizliktan kurtulmak icin bol bol uzum yenmesi gerektigini bildiren uzmanlar, uzumun ayrica kalbi, mideyi ve barsaklari kuvvetlendirici oldugunu kaydediyor. Taze uzum suyunun, romatizma agrilarini geciren tabii ilaclarin basinda geldigi kaydediliyor. Her sabah cekirdekli veya cekirdeksiz kara uzumun suyunu cikarin ve bir bardak icin. Eger hergun bunu aksatmadan yaparsaniz, romatizma agrilarinin ne kadar iyi geldigini goreceksiniz.

Uzmanlara gore, eczacilikta bazi ilaclarin yapiminda kullanilan sifali bitki kekik, anjin, bronsit ve astimla ishale iyi geliyor. Bir corba kasigi kekigi yarim kilo suda birkac dakika kaynatmak, soguttuktan sonra yemek aralarinda veya yemekten sonra bir-iki bardak icmekte yarar var.

Kestanede C vitamini oldugunu ifade eden uzmanlar, ayrica B vitamini ve yararli madeni maddelerin yanisira protein ve sekerin de bulundugunu bildiriyor. Uzmanlar, kestanenin diger faydalari olarak da sindirimi kolaylastirmasini ve kan yapmasini gosteriyor.

Biberiyenin sinire iyi geldigini vurgulayan uzmanlar, 30-40 biberiye yapraginin 300 gr kaynar suya atilarak yarim saat kadar bekletilmesini tavsiye ediyor. Uzmanlar, elde edilen sivinin hem zihni actigini, hem sindirimi kolaylastirdigini kaydediyor.

Sabah kahvaltisinin vazgecilmez icecegi olan siyah cayin, yumurta, pekmez gibi demir yonunden zengin besinlerle beraber tuketildigi zaman, demirin vucutta kullanilmasini engelledigini ve sonucunda ise kansizlik sikayetinin daha da artmasina sebep oldugunu vurgulayan uzmanlar, siyah cay yerine ihlamur, nane, yesil cay veya meyve aromali caylarin tercih edilmesini tavsiye ediyor.

Yas, cinsiyet, kilo ne olursa olsun asiri tuz tuketiminin zararli oldugunu ifade eden uzmanlar, "Yemeklerimize lezzet vermek icin ekleyecegimiz tuzun yerine, taze dogal otlar veya baharat kullanmaya ozen gostermeliyiz. Ozellikle kirmizibiber, karabiber, karanfil, dereotu, nane, maydanoz ve sarimsak gibi baharatlar, vucudumuza zararli olabilecek mikroorganizmalarin uremesini engeller" diyorlar.

Yumurtanin, hem etin en buyuk ozelligi olan protein, hem de vitamin bakimindan cok zengin oldugunu kaydeden uzmanlar, zeytin yaginin cig olarak kullanilmak sartiyle, genc kalmaya yarayan besinler arasinda bulundugunu bildiriyor. Uzmanlar, zeytin yaginda E ve K vitaminleri oldugunu vurgulayarak, ac karnina yarim kahve fincani, limon sikilip tuzlanarak icilirse, safra kesesini calistirdigini ve cildin kirismasini onledigini kaydediyor.

Hiç yorum yok: