4 Nisan 2007 Çarşamba

BItkI Caylari Ve Faydalari!!!!

NANE: Nane cayi, mide ve bagirsak gazlarinda, bulanti ve kalp carpintisinda icilir. Sindirim sistemi rahatsizliklarinda, karin agrisi, ishal, safra kesesi tasi, bas agrisi, migren, sinuzit, dis agrisi, halsizlik, bronsit, oksuruk gibi rahatsizliklarda da tedavi edici ozelligi olan nane, nefes darliginda da soyle kullanilabilir: Bir tulbentin uzerine bal konulur, uzerine taze veya kuru nane yapraklari serpilir ve yatmadan once gogus uzerine baglanarak, sabaha kadar birakilir. BIBERIYE: Bu guzel kokulu bitkinin kullanilmadigi hastalik yok gibidir. Ozellikle kan dolasimi hastaliklarina, romatizma ve astim hastaliklarina, mide ve bagirsak gazlarina karsi kullanildigi gibi, agir yemeklerden sonra icildiginde de sindirimi kolaylastirir. Ayrica bronsit, oksuruk, migren, gastrit, bas agrisi, agrili adet, dusuk tansiyon, kabizlik, safra kesesi tasi, ishal ve karaciger rahatsizliklarina da birebirdir.
REZENE: Rezene, Ege Bolgesi pazarlarinda bahar aylarinda bol bulunan bir bitkidir. Rezene cayi; ozellikle gaz ve kramp agrilarinda, mide ve bagirsak rahatsizliklarinda kullanilir. Bebeklerin gazli oldugu zamanlarda sik basvurulan bir ilactir. Oksuruk ve soguk alginliklarinda ve cocuklarda bogmaca hastaligi sirasinda, rezene cayi oldukca yararlidir.

Listeyi uzatmak mumkun: Hickirik, bulanti, idrar yollari iltihabi, bobrek taslari gibi bircok durumda rezene cayina basvurabiliriz.

HINDIBA: Hem salatalarda, hem de haslanarak zeytinyagi ve limon ilavesiyle kullanilabilen hindiba, iyi bir idrar sokturucudur. Hindiba, karaciger hastalarinin, romatizmalilarin ve seker hastalarinin sofralarinin bas kosesine oturtmasi gereken otlardan biridir. Bunlardan baska bagirsaklari yumusatir, muzmin romatizma, gut, bobrek ve safra kesesi hastaliklarinda yararlidir.

Hindiba koklerinden yapilan kahve, iyi bir istah acicidir. Romatizma hastalari ilkbahar ve sonbaharda 4-6 hafta arasi sabah ve aksam hindiba cayi icerek kur yapabilirler ve faydasini da hizla gorurler. Hindiba cayi hazirlamak icin kisi basina 1-2 tatli kasigi dogranmis hindiba kullanilir.

Hiç yorum yok: