4 Nisan 2007 Çarşamba

Korkaklik genini ameliyatla aldilar ..

ABD'li bilim adamlari, bircok fobisi olan bir kisinin 'korku geni' uzerinde operasyon yapti.
Tip dunyasinda bir devrim niteligi tasiyan bu calismanin, yakin bir tarihte aciklanmasi bekleniyor. Gectigimiz aylarda, ABD'nin New Jersey kentindeki Rutgers Universitesi, 'stathmin' adli bir genin 'korku geni' oldugunu aciklamisti.

Rutgers Universitesi'nin, bu konu uzerinde yaklasik 7 yildir buyuk bir calisma surdurdugu biliniyordu. Fakat, bu calismanin sadece fareler uzerinde yapilmadigi, gundeme bomba gibi dustu.

Universite profesorlerinden Shumyatsky, insan uzerinde deney yapilmadigini soylese de, universite raporlarinda karanliktan, fareden, yukseklikten korkan bir kisinin uzerinde deney yapildigi ve o kisinin gen uzerindeki operasyon sonucu bu fobilerinden kurtuldugu yaziyor.

ABD'li bilimadamlari, olaganustu bir basariya imza attiklari halde, simdilik bu olayi gizliyor. Tip dunyasi, bu calismanin bir devrim oldugu gorusunde. Cunku, 'stathmin' adli gen uzerinde yapilan operasyon, fobi ve travmaya bagli hafiza kaybi tedavisinin onunu acacak.

Detayli bir aciklama yapilmadi
Korkular yuzunden psikolojk travma yasayanlarin, fobiler nedeniyle alt-ust olan hayatlarin artik normale donebileceginin de alti ciziliyor. 'Stathmin' adli gene uygulanan operasyonun icerigi ise aciklanmiyor. Bu operasyonun, dogustan gelen ve deneyimin ardindan bellege yerlesen korkuyu kontrol edecegi, dunyanin onde gelen profesorleri tarafindan da dogrulaniyor.

Panik unutuluyor
Rutgers Universitesi, korku geni uzerinde yapilan calisma sonucu, farelerin icgudusel olarak korkmalari gereken durumlarda bile panige kapilmadiklarinin goruldugunu kabul ediyor. Deney farelerinin diger davranislari ise, etkilenmiyor ve cevrelerini ogrenme yeteneklerinde de degisiklik olmuyor.
RADIKAL

Hiç yorum yok: