4 Nisan 2007 Çarşamba

Depresyon mu basagrisi mi???

Agri ve depresyon cok sik gorulen evrensel bir yakinmadir.
Insanoglunun aci ve izdirap cektiginin ifadesidir. Ikisinde de ruhsal ,bedensel ve sosyal surecler ic icedir. Kisaca depresyon sinir sisteminin nezlesidir diyebiliriz fakat ruh hastaligi kesinlikle degildir.


Nasil insanlarin diger organlarinda zaman zaman rahatsizliklar meydana gelebilmesi herkes tarafindan normal karsilaniyorsa insan anatomisinde var olan sinir sisteminin rahatsizligi da herkes tarafindan normal karsilanmalidir. Bir ornek verecek olursak soguk bir havada ince kiyafetle disariya cikan bir kisinin hasta olma riski nasil yuksekse sikintiya maruz kalan stresli islerde calisan, asiri uzulen ve asiri sevinen insanlarin da depresyona girme olasiligi digerlerine gore daha fazladir. Cunku bu durumdaki insanlarin sinir sisteminin biokimyasi degisir ve diger hastaliklar gibi muhakkak tedavi olmalari sarttir.



Cevremizde hicbir seyden zevk almayan,hareketleri yavaslamis, huzunlu ve uzuntulu, olaylara karsi asiri tepki veren, asiri uyuyan ya da uykusuzluk ceken insanlar coktur. Bu tarz kisilerin iclerinde ilgi azalmasi ve yasamlarindan hosnutsuzluk vardir.



Ilgisi azalan kisi kendisini sosyal ortamdan cekerek izole olur. Hasta artik normalde kolaylikla yaptigi isleri zorlukla yapmaya baslar. Gece uyuyamadigi icin gunduz uykuya olan egilimi artacak istah azalmasi, kilo kaybi dikkat ve hafiza azalmasi da baslayacaktir.



Depresyonda olan cogu kiside carpinti, mide agrisi gibi organik rahatsizliklarda goruldugu icin depresyondakilerin hemen hemen hepsi ilk doktor olarak Dahiliyecileri, Kardiyologlari tercih ederler. Ilgili hekimlere ise en son giderler oysa gunumuzde insanlar dogru teshis ve tedavi ile tum bu sorulardan kurtulabilmektedir. Dolayisiyla yasam kaliteleri yukselmektedir.



Tanrinin kusursuz eseri olan insan beyninde huzun merkezi ile agri merkezi komsuluk halindedir. Basi agriyan bir insan huzunlu durur.



Bas agrisi nedeni ile muracaat eden hastalarin buyuk bir cogunlugunu gerilim tipi bas agrisi olusturmaktadir.



Gerilim tipi bas agrisi olan kisilerde tibbi incelemelerde herhangi bir somut delile rastlanmayabilir. Tum tetkikleri normaldir fakat ilaclara cevap vermeyen surekli bir bas agrilari vardir. Agri gerilim, stres ve uzuntuyle artar. Bas ve ense kaslarinda hassasiyet ve gerginlik vardir. Kisiler baslarinin sikistigindan sikca sikayet ederler.



Uygun yapilacak depresyon tedavisi yaygin olarak gorulen bas agrisinin tamamen yok olmasini saglar.



Bu hastalik aslinda organik bir rahatsizliktir ve hastaligin tedavisi sadece alaninda uzman kisilerin sundugu tedavi yontemlerinden gecer. Kisiler bu tur rahatsizliklarin belirtilerini kendilerinde gordukleri anda uzmanlara danismali ve sonuc alma konusunda sabirli olmalidir. Bu tur rahatsizliklarda insanin gosterdigi caba aslinda kendi kalitesidir.

Hiç yorum yok: