4 Nisan 2007 Çarşamba

Kis beslenmesine dikkat...........


Saglik Bakanligi Temel Saglik Hizmetleri Genel Mudurlugu Gida Guvenligi Dairesi uzmanlari, kisin gecelerin uzamasindan dolayi su uyarilarda bulundu:

Saglik Bakanligi Temel Saglik Hizmetleri Genel Mudurlugu Gida Guvenligi Dairesi uzmanlari, kisin gecelerin uzamasindan dolayi televizyon basinda gecirilen surenin arttigina isaret ederek, bu sure icindeki atistirmalarin, kilo artisina yol actigi uyarisinda bulundu.

Uzmanlar, bu nedenle kis aylarinda da diger mevsimlerde oldugu gibi seker ve yag oranina dikkat edilmesi, kizartma ve kavurmadan kacinilmasi, yemeklerde bitkisel sivi yaglarin tercih edilmesi ve tatlilarin cok sik tuketilmemesi gerektigini bildirdiler.

Saglik Bakanligi Temel Saglik Hizmetleri Genel Mudurlugu Gida Guvenligi Dairesi uzmanlari, kisin beslenmede dikkat edilecek hususlara iliskin bir rapor hazirladi.

Raporda, sonbahardan kisa geciste degisen hava sartlarinin etkisiyle olusan hastaliklardan korunmada beslenmenin onemine isaret edildi. Ozellikle kisin hava sicakliginin azalmasiyla birlikte beslenme seklinin de degistigi hatirlatilan raporda, bu mevsimin ozelligine uygun beslenmeye dikkat edilmesi istendi. Raporda, kis beslenmesi konusunda su uyarilarda bulunuldu:

''-Mevsim gecis donemlerinde ve kis aylarinda siklikla gorulen enfeksiyon hastaliklarindan korunmada, yeterli ve dengeli beslenme aliskanligi surdurulmeli, ozellikle vitamin ve minerallerden zengin olan sebze ve meyveler tuketilmelidir.

-Vucut direncinin artirilmasinda onem tasiyan C vitamini yonunden zengin limon, portakal, mandalina gibi turuncgiller basta olmak uzere, mevsim sebze ve meyvelerinin tuketilmesine ozen gosterilmelidir.

-Kis mevsiminde tuketimi artan yagli ve sekerli besinlerden kacinilmalidir.
-Kis mevsiminde gunesten fazla yararlanilamamasi nedeniyle kemik ve dis sagligi icin gerekli olan D vitamini ihtiyacinin karsilanmasi icin gunesli gunlerde yuruyuslere cikilmali ve bol bol balik tuketilmelidir.

Hiç yorum yok: