4 Nisan 2007 Çarşamba

Asil is kanseri yendikten sonra basliyor...



Ulusal Kanser Enstitusu'nun arastirmasina gore, kanser hastalari hayatta kalmayi basarsalar bile hic kanser olmayanlara oranla sagliklari kotulesiyor, gunlerce islerinden uzak kaliyor ve genel olarak yasam kaliteleri dusuyor.


ABD'de Ulusal Kanser Enstitusu tarafindan yapilan bir arastirmaya gore, kanserliler, hastaliklarini yenseler bile saglik durumlari kotulesiyor.

9.8 milyon kanser hastasinin bulundugu ABD'de hic kansere yakalanmayanlarin yuzde 18'i sagliklarinin cok zayif ya da kotu oldugunu soylerken, bu oran kanser olup da hayatta kalmayi basaranlarda yuzde 31'e cikiyor.

Yuzde 13'unun sagligi mukemmel

Hic kanser olmayanlarin yuzde 21.9'u mukemmel sagliga sahip oldugunu bildirirken, kanser olup da hayatta kalanlarin sadece yuzde 13'u sagliginin mukemmel oldugunu belirtiyor.

Arastirmada, kanser hastasi olmayanlarin son bir yil icinde yuzde 7.7'sinin 10 ya da daha fazla gun islerinden uzak kaldiklari ve yatmak zorunda kaldiklari ortaya cikarken, kanseri yenen hastalarda bu oranin yuzde 14'e ciktigi belirlendi.

Buyuk tehlike altindalar

Arastirmada ayrica, kanseri yenenlerin kanser hastasi olmayanlara oranla daha fazla eklem ya da romatizma hastaliklarina maruz kaldiklari, sirt ve ense agrilari cektikleri, kemik kirilmasi ya da eklem sakatlanmalarinin yani sira yuksek tansiyon, akciger ve nefes darligi sorunlari yasadiklari tespit edildi.(cnnturk)

Hiç yorum yok: