4 Nisan 2007 Çarşamba

Uykusuzluk Sorunlara Neden OlabIlIyor!

Cogu kisiyi etkileyen uykusuzluk, tedavi olunmazsa buyuk sorunlara neden olabiliyor.
Alman Hastanesi Noroloji uzmanlarindan Dr. Aydan Sarp, uykusuzlugu 'uykuya dalma, uykuyu surdurme ve sonlandirmaya iliskin bozukluklara bagli olarak uykunun dinlendirici olmamasi' olarak tanimladi.

Uykusuzlugun pek cok soruna yol acabilecegini belirten Uzm. Dr. Sarp, "uykusuzluk, ertesi gune dinc baslayamama, gun boyu suren yorgunluk, unutkanlik, yapilan ise dikkatini verememe, verimliligin azalmasi, sinirlilik hatta depresyona bile neden olabilir" dedi.

Uzm. Dr. Aydan Sarp, uykusuzlugun cok sayida nedeninin bulundugunu anlatti:

"Strese duyarlilik ve psikiyatrik sorunlar uykusuzlugun ana nedenleri arasindadir. Fazla miktarda ve aksam saatlerinde cay, kahve, kolali icecekler tuketilmesi ile alkol kullanimi da uykusuzluga neden olur.

Vardiyali calisma, uykuya dalamamanin aliskanlik halini almasi, uyku haplarinin uzun sure kullanilip sonra aniden kesilmesi, yatak odasinin gurultulu ve aydinlik olmasi ile uykuda solunum bozukluklari, huzursuz bacak sendromu ve agrili hastaliklar da uykusuzluk yapan baslica sorunlardir."

Uzm. Dr. Aydan Sarp, bir aydan fazla suren uykusuzluk ve gunduz uyanik olunmasi gereken saatlerde kisinin kendisini yeterince dinc hissetmemesi durumunda doktora basvurulmasi gerektigini anlatti:

"Doktor ayrintili bir gorusme ile uykusuzlugun nedenini cogu kez ortaya cikarir ve yardimci olur.

Bazi durumlarda ise uyku bozukluklari doktoru ile gorusmek ve uyku laboratuvarinda uykunun incelenmesi de gerekli olabilir.

Uykusuzlugun nedeni ortaya cikarilmamissa, doktora danisilmadan uyku haplarinin kullanilmasi yarardan cok zarar verir."

Uzm. Dr. Aydan Sarp, iyi bir uyku icin yapilmasi gerekenleri de tavsiye etti:

- Yataginizi yalnizca uyumak ve cinsel iliski icin kullanmaya calisin.

- Yatak odanizi calisma odaniz gibi ya da televizyon izlemek icin kullanmayin.

- Eger yataga girdiginizde gundelik uzuntuler ve sikintilar aklinizi kurcaliyor, elinizde olmadan dusunmeye basliyorsaniz, kendinize baska bir 'uzulme saati' ayirin.

- Aksam yemeginden sonra yarim saat kadar problemlerinizi ve ulasabildiginiz cozumleri yazarak dusunun, sorunlari yatma saatine tasimayin.

- Yataga yattiginizda 10-15 dakikada uyuyamamissaniz uykunuz tekrar gelene dek baska bir odaya gidin televizyon izleyin veya bir seyler okuyun.

- Yatakta uyumak icin gecirdiginiz zamani azaltin.

- Doktorunuz uykusuzlugunuza neden olacak herhangi bir hastalik bulamadiysa, daha az uyku size yettigi halde daha uzun uyumanizin gerekli oldugunu dusunerek uyumaya calisip kendinizi yormayin.

Hiç yorum yok: