4 Nisan 2007 Çarşamba

Kol ve bacaklardaki sismeleri dikkate alin!!!!!




Meme kanseri veya karin bolgesi kanserleri sonrasi ya da dogustan lenf sistemindeki yetersizlik nedeniyle ortaya cikan kol ve bacaklardaki sismeler, "kompleks fiziksel terapi" ile tedavi edilebiliyor.

Lenfodem adi verilen bu problemin hic de azimsanmayacak boyutta rastlandigina dikkat ceken Dr. Vildan Cerci, "Meme kanseri olan hastalarin yuzde 10-20'sinde de bu problem ortaya cikiyor. Daha cok kanser tedavisi sonrasi ya da travma sonrasi gorulen lenf odem, tedavi edilmediginde hayati felc ediyor" dedi.

Eger kanser tedavisi sonrasi degilse, lenfodem tanisinin zor konduguna da dikkat ceken Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi Direktoru Dr. Vildan Cerci, "Lenfodem; lenf kanallarinin veya lenf dugumlerinin zarar gormesi veya yetersizligi nedeniyle lenfatik sivinin hucreler arasi dokuda birikmesidir. Kollarda, bacaklarda, arasira da govde de sismelere neden olur. Dokular arasinda biriken bu sivi proteinden zengindir ve tedavisiz kalan vakalarda sismeye bagli doku oksijenlenmesi azalir ve enfeksiyon gelisme riski artar" diye konustu.

Dr. Cerci, konuyla ilgili su bilgileri verdi: "Tum lenfodem problemi yasayan hastalarin yarisi meme kanseri nedeniyle ameliyat olmus veya radyoterapi gormus hastalardir. Her yil 200.000 yeni meme kanseri vakasi eklenmektedir. Tedavi goren meme kanseri hastalarinin %10-20'sinde lenfodem gelismektedir. Lenfodem operasyondan sonraki 1-10 yil icinde ortaya cikabilir. Lenfodemli hastalar giderek artan kol veya bacak sismesi nedeniyle onceleri agirlik hissi, agri yanma, hareket kaybindan sikayetci olurlar. Daha sonra doku dolasiminin bozulmasina bagli daha ciddi problemler ortaya cikar."

Giysi, bilezik, saat, yuzuk, ayakkabi, corap gibi esyalarin dar gelmesi ya da iz birakmasi halinde, deride gerginlik, kol ve bacaklarda dolgunluk hissi gibi belirtiler ortaya ciktiginda mutlaka uzman bir doktora basvurulmasi gerekliligini hatirlatan Dr. Cerci, tedavi ile ilgili sunlari soyledi: "Bacaklarda meydana gelen sismeler degisik hastaliklardan kaynaklanabilir. Yapilan tetkikler sonucunda sadece lenfodem tanisi konan hastalar genellikle tedavisiz kalmaktadirlar. Hastalara bu problemin tedavisi olmadigi soylenerek, umutsuzluga neden olunmaktadir. Aslinda tum dunyada uygulanan "Kompleks Fiziksel Terapi" yontemi ile bu hastalarda oldukca hizli ve basarili sonuclar alinmaktadir. Bu tedavi:

-Ozel lenf drenaj masaji uygulanarak yapilir. Mutlaka bu konuda egitimli terapistler tarafinda yapilmalidir. Bu masaj yaklasik 1 saat surer ve haftada 5 kez tekrarlanir.

-Lenfodem icin ozel uretilmis, ayri ozellikte 3 kat bandajlama yapilir.

-Lenfodem icin ozel dizayn edilmis egzersizler, hasta ile birlikte uygulanir.

-Hasta egitimi verilir.

-Tedavi 2 - 4 hafta veya daha uzun surebilir. Iyi bir tedavi ile odem 7-10 gunde kontrol altina alinir.

-Hasta, sisen kolu veya bacagi normal olculere indikten sonra kol icin veya bacak icin uygun lenfodem ozel giysisi giymeye devam etmelidir. Egzersizleri uygulamali ve cilt bakimina cok dikkat etmelidir.

Lenfodemli bir hasta nelere dikkat etmelidir?

-Lenfodemli kol veya bacak, cok temiz tutulmalidir. Ic camasirlari ve kompresyon giyisileri uretici firmanin talimatlarina gore yikanmalidir.

-Herhangi bir travmadan kacinilmalidir. Gunes yanigi, tirnak veya nasir kesme, darbelerden muhakkak kacinin.

-Sicak havalarda problemli kol ya da bacaginizi serin tutun, sicak suyla yikanmayin.

-Agir yukler tasimayin

-Enfeksiyonlara, mantar gibi cilt hastaliklarina karsi dikkatli olun.

-Cildin esnekligini ve nemini koruyun.

-Sikmayan giyisiler giyin. Sikan takilar takmayin.

-Dengeli bir diyet uygulayin.

-Asiri stress altindaysaniz, gevseme tekniklerini ogrenin.

-Odeminiz varsa; cok dikkatli olmak zorundasiniz. Kompresyon giyisileri gece dahil tum gun giymelisiniz. Sisliklerinizi en az ayda bir kez olcturmelisiniz. Yardima veya yeni bir giysiye ihtiyaciniz olabilir.

-Terapistiniz tarafindan verilen ve ogretilen egzersizleri ihmal etmeyin.

Hiç yorum yok: