4 Nisan 2007 Çarşamba

FormUle Bakin!kIlolu Musunuz DeGIlImIsInIz?OGrenIn!

Amerika Birlesik Devletleri'nde yapilan bir arastirmada, sisman kategorisine girmeden fazla kilo sahibi olmanin, gercekte insanlarin yararina olabilecegi ortaya cikti.



Amerikan Hastalik Kontrol Merkezi'nce yapilan arastirmada bu kisilerin; zayif, normal kilolu, sisman ya da ileri derecede sisman kisilerden muhtemelen daha uzun yasayacaklari ortaya cikti.

Arastirmanin sonuclariysa, Amerikan Tip Birligi'nce yayimlanan derginin son sayisinda yer aldi.

BEDEN KUTLE ENDEKSI (kg) � (boy)�=BKE

18,5'tan kucuk= Zayif
18,5-25 arasi= Normal
25-30 arasi= Fazla kilolu
30-40 arasi= Sisman
40'tan buyuk= Asiri sisman

Agirliginiz kilogram cinsinden boyunuz ise metre cinsinden yazilmalidir (Or: Agirlik 70kg, boy 1,70m)

Amerikali bilim adamlari; 1970, 80 ve 90'li yillarda yapilan uc farkli arastirmanin sonuclarini derledi.

Bu noktada, bir insanin kilogram cinsinden agirliginin, boyunun karesinin metre cinsinden degerine bolunmesiyle hesaplanan 'Beden Kutle Endeksi'nden (BKE) yararlanildi.

Endeksi 18,5'tan asagi olanlar zayif; 18,5-25 arasinda olanlar normal kilolu, 25-30 arasi olanlar fazla kilolu, 30-40 arasi olanlar sisman, 40'in uzerinde olanlar da ileri derecede sisman olarak nitelendirildi.

Arastirmacilar, endeksleri 25 ila 30 arasinda degisen 'fazla kilolu' kisilerin omurlerinde azalma olmadigini tespit etti.

Dahasi en uzun yasayan kisilerin de, 'Beden Kutle Endeksi' 25 olan, yani normal kiloyla fazla kilo sinirinda bulunanlar oldugu ortaya cikti.

Bilim adamlari temkinli Amerikali bilim adamlari arastirmalarinda 30 yillik bir sureci ele almalarina ragmen, zaman icinde sismanlikla baglantili olum riskinin azaldigini tespit etti.

Bilim adamlarina gore, insanlarin daha saglikli olmalari ve kalp hastaligi gibi sismanlikla baglantili hastalilarla ilgili olarak tedavi gormeye baslamalari, bu durumun nedenleri olabilir.

Amerikali bilim adamlari daha once yaptiklari bir arastirmada da, sismanlik sorununun mevcut duzeyde seyri halinde, ortalama omrun 4 ila 9 aya arasinda azalabilecegini hesaplamislardi.

Gerek 1980, gerekse de 1990'li yillarda, Amerika Birlesik Devletleri'nde, sismanlarin orani yuzde 50 artti.

Bilim adamlari bu trendin devami halindeyse, ortalama omrun bir sure sonra 2 ila 5 yil arasinda azalabilecegini vurguluyor.

Pensilvanya'daki Geisinger Saglik Sistemi adli kurulustan Doktor William Cochran, 'fazla kilolu kisilerin daha uzun yasayabilecegini belirten yeni arastirmanin sonuclarinin kafalari karistirabilecegini soyledi.

William Cochran "Bence bircok seyde oldugu gibi arastirmanin sonuclari karisik. Dogru da her zaman, siyah ya da beyaz degil." dedi.

Cochran sozlerini soyle surdurdu: "Ancak su konuda herhangi bir sorun yok: Sismanlik sizin icin iyi degil." Ingiltere'de erkeklerin beste birinin ve kadinlarin dortte birinin sisman olduklari saniliyor.

Ulusal Sismanlik Forumu'ndan doktor David Haslam, "Son arastirmanin sonuclari uzerinde dusunmek gerekir" diyor ve ekliyor:

"Her ne kadar daha fazla sismanlasak da, saglikli yasama daha fazla onem verilen bir toplumda, sismanligin etkisi azalabilir

Hiç yorum yok: