4 Nisan 2007 Çarşamba

Parmaklarinizda comaklasma var mi???

El ve ayak parmaklarinin, uclarindaki yumusak dokunun sisip yuvarlaklasmasi comak parmak adiyla bilinir.

Ilk kez Hipokrat tarafindan ampiyemli hastalarda tanimlanmis oldugundan "Hipokrat Parmagi" ismi de verilir.


Comak parmak tam olustugunda cok kolay taninir. Erken evrelerde taninabilmesi icin dikkatli bir fizik muayene gerekir. Once tirnak yatagi ile kokunde bir odem baslar. Daha sonra tirnak saat cami gorunumunu alir, uzunluguna ve yatay olarak genisler. Tirnak etrafindaki yumusak doku giderek artar ve sonunda parmak yuvarlaklasip comak seklini alir.


Comaklasma, genel olarak isaret parmagindan baslar. Cogu zaman iki tarafli ve simetriktir, ancak tum parmaklarda ayni derecede olmayabilir. Bazi kisilerde ayak parmaklarinda daha belirgindir. Ozel durumlarda tek tarafli ve hatta tek bir parmakta bile olusabilir. Bazen de sadece ayak parmaklarinda saptanir.


Comaklasma genellikle cok yavas (aylar, yillar...) gelisir ve agrisizdir. Hasta parmaklarindaki sekil degisikliginin farkinda degildir. Brons kanserinde gorulen comaklasma ise cok hizli gelisir, agrilidir ve hasta parmaklarindaki olayin farkindadir.
Comaklasmanin derecesi esas hastaligin aktivitesiyle ilgilidir. Dogustan morarmalari olan kalp hastasi cocuklardaki comaklasma, kalp ameliyatindan sonra duzelir. Brons kanseri ile birlikte olan comaklasma da tumorun cikarilmasiyla geriler veya tamamen kaybolabilir. Apse ve ampiyem tedavi edildikce comaklasma da azalir.


Erken donemde tirnak yatagindaki bag dokusunun normalde 2 mm olan kalinligi 3-4 mm veya daha fazla artar. Bu, hem kan hacmindeki artistan ve hem de dokulardaki odemden dolayidir. Iltihapla ilgili degisiklikler cok azdir. Bir sure sonra, odem ve iltihap hucreleri yerlerini bag dokusu liflerinden olusan kalin aglara birakir.


COMAK PARMAGIN OLUSUMU
Tum comak parmaklarda ortak olan nokta parmak uclarindaki damarlarin genislemesi ve temiz ve kirli kan damarlari arasinda baglantilar olusumudur. Bunun sonucu, kilcal damarlarda basinc artar ve dokulara sivi sizmasi kolaylasir.

Comak parmak olusumu cesitli teorilerle aciklanmaktadir. Buna gore, bazilari damarlardaki genislemenin sinirlerle ilgili oldugu gorusundedirler. Cunku, bazi hastalarda vagus ismi verilen sinirin kesilmesiyle comaklasma gerilemektedir.

Bazi hastalarda ise kandaki "buyume hormonu" duzeylerinin yuksekligi ile comaklasma arasinda iliski dikkat cekmistir.

TANI
Tam gelismis comak parmagin taninmasi cok kolaydir. Comaklasmanin henuz cok belirgin olmadigi durumlarda asagidaki bulgular aranmalidir:
-Tirnak kokundeki odemin saptanmasi: Bu odem, hastanin tirnak kokune parmak ucu ile bastirilarak bir dalgalanma hissi saptanmasiyla veya tirnak kokune bastirildiginda bir sisligin ele gelmesiyle ortaya konabilir.

-Karsi karsiya getirilen isaret parmaklari arasindaki eskenar dortgen seklindeki araligin kaybolmasi da comaklasmanin erken belirtilerindendir.

-Tirnak ust duzeyi ile yumusak doku arasindaki normalde 180' den kucuk olan acinin 180 den daha buyuk olmasidir.

COMAKLASMA GORULEN HASTALIKLAR
Comak parmaga neden olabilecek hastaliklarin baslicalari sunlardir. Akciger kanseri, akciger apsesi, ampiyem, akciger fibrozisi, kronik tuberkuloz, dogustan morarmali kalp hastaliklari, kalp ic zari iltihabi, siroz, iltihapli bagirsak hastaliklaridir.


Comaklasma, nadir olarak her hangi bir hastaliga bagli olmadan, ailesel olarak da gorulebilir.


Comak parmak kronik bronsit ve astim icin olagan bir bulgu degildir. Boyle bir hastada comaklasma saptanirsa, brons kanseri veya akciger apsesinden kusku duymak gerekir.

Hiç yorum yok: