4 Nisan 2007 Çarşamba

Saglikli beslenmede ilginc sorular.................

Saglikli beslenmede ilginc sorular

Saglikli beslenme konusunda bilgi edinmek isteyen vatandaslar, Saglik Bakanligi'ni telefon yagmuruna tutuyor. Beslenme konusunda vatandaslar oldukca merakli.

Saglikli beslenme konusunda merak edilenler
Saglik Bakanligi�na sarimsagin faydalarindan, yesil cayin zayiflatip zayiflatmadigina kadar birbirinden ilginc sorular yoneltildi.

Bakanligi arayanlar, sarimsagin faydalarindan bitkisel caylarin zayiflatip zayiflatmadigina, yumurtanin kolesterolu yukseltip yukseltmediginden mangalda et pisirmenin sakincalarina kadar birbirinden ilginc sorular yoneltiyor.

Saglik Bakanligi Temel Saglik Hizmetleri Genel Mudurlugu Gida Guvenligi Dairesi uzmanlari, bakanliga en fazla sorulan sorularin yanitlarinin yer aldigi bir rapor hazirladi.

Uzmanlar, �Bitkisel caylar zayiflatir mi?� sorusuna, su yaniti verdiler:
�Bazi bitkiler bagirsaklari calistirir, bazilari idrar sokturucu ozellik gosterir. Ancak hicbir bitki zayiflatmaz. Zayiflamak icin uzman kisilerin hazirladigi beslenme programlari uygulanmalidir.�

Ilik su icmenin zayiflatip zayiflatmadigi sorusuna karsilik raporda, ilik suyun midede doluluk hissi uyandirmasi ve bagirsak hareketlerini artirmasi gibi etkilerinden dolayi zayiflama uzerinde olumlu etkisinin bulundugu belirtildi.

Sokakta satilan sutun tercih edilmeme nedeniyle ilgili bir soruya karsilik da, sut ne kadar iyi kosullarda elde edilirse edilsin, icindedegisen miktarlarda mikroorganizmalar bulundugu icin sokakta satilan acik sutlerin satin alinmamasi geregine isaret edildi.

�YUMURTA KOLESTEROLU YUKSELTIR MI?�
�Yumurta kolesterolu yukseltir mi?� sorusuna da, su yanit verildi:
�Yumurta sarisi yuksek kolesterol icermesine karsin doymamis yag asitleri yuksek oldugundan ve lesitin icerdiginden kolesterol yukseltici etkisi yagli et ve sut urunlerinden daha dusuktur. Bu nedenlerden dolayi, kolesterolu yuksek olan kisilerde tuketimi sinirlandirilmasina ragmen normal kisilerde ozellikle de cocuklarda sik tuketilmesi gereken, besleyici degeri oldukca yuksek bir besindir.�

Kalp-damar hastalarinin haftada 1-2 kez yumurta yiyebilecekleri, bu besinin sebzelerle ve tahillarla birlikte yenmesi halinde kan kolesterolune olumsuz etkisinin olmayacagi kaydedildi.

�YUMURTALARI YIKAYARAK SAKLAMAYIN�
Yumurtanin buzdolabina konulmadan once yikanmasinin sakincali olupolmadigi sorusuna karsi hazirlanan yanitta, yumurta kabugu uzerinde �por� adi verilen gozle gorulmeyen kucuk delikler bulundugu belirtildi. Taze ve yikanmamis yumurtada bu deliklerin ince bir musin tabakasiile kapli oldugu, yumurtanin yikanmasi halinde bu tabakanin ortadan kalkacagi ve deliklerin acilacagi ve disaridan mikroorganizmalarin kolayca deliklerden yumurtanin icine girebilecegi bildirildi. Ancak kullanilmadan once yumurtanin mutlaka yikanmasi ve kurulanmasi gerektigi kaydedildi.

Mangalda et pisirmenin sakincalari ile ilgili bir soru uzerine de,yanan et, balik ve tavuktaki kolesterolun okside oldugu ve damarlara zarar verdigi bildirildi. Yanan ve dumana maruz kalan besinlerde (hamburger, doner, mangalda pisen etler, kavurmalar) ve yaglarda olusan kimyasal maddelerin (nitrosaminler, heterosiklik aminler, polisiklik aromatik hidrokarbonlar, peroksitler) kanser olusumunu destekledigi belirtilerek, tencere yemeklerinin daha saglikli olduguna isaret edildi.

Fast-food (ayak-ustu) besinlerle ilgili bir soruya da su yanit verildi:
�Fast-food besinlere daha cok izgara ve kizartma yontemleri uygulanmaktadir. Derin yagda kizartma yontemi de fast-food restoranlarda sikca kullanilmaktadir. Bu yaglar 10-12 saat kullanildigindan kimyasal ve fiziksel degisikliklere ugramakta ve cabuk bozulmaktadir. Yagda kizartilmis yiyeceklerin sik ve surekli tuketimi, kardiovaskuler ve sindirim sistemi hastaliklari ile kanser riskini artirmaktadir.�

Bir ogun fast-food yenmesi halinde gunun diger ogunlerinde besin seciminde dikkatli olunmasi geregine isaret edilerek, fast-food restoranlarda daha cok firinda pismis ve izgara besinler, et sandviclerinin yani sira, tavuklu ve balikli sandvic secenekleri ve ozellikle dusuk yagli besinlerin tercih edilmesi istendi.

�SINAVDA SEKER YEMEK FAYDALI MI?�
�Sinav esnasinda seker ve sekerli besinlerin tuketilmesi faydali midir?� sorusu uzerine de, sinavlarda basariyi etkileyecek hicbir besinin tek basina �mucizevi� etkisinin olmadigi belirtildi. Halk arasinda seker ve sekerli besinlerin dikkati ve algilamayi arttirdigina yonelik yanlis inanislar bulundugu ifade edilerek, karbonhidrattan zengin bu besinlerin gevsemeye neden oldugu uyarisinda bulunuldu. Bu nedenle sinav oncesinde seker, sekerleme gibi basit sekerlerin yerine kuru uzum, erik ya da A ve C vitaminlerinin zengin oldugu taze meyve ve sebze gibi besinlerin tercih edilmesi onerildi.

Her gun sarimsak yenmesinin kalp sagligi acisindan faydali olup olmadigi sorusu uzerine de, sarimsagin icerdigi bilesikler nedeni ile tumor olusumunu engelledigi, antihipertansif etki gosterdigi, kolesterol ve trigliserit dusurucu etkisinin olduguna dair calismalar bulundugu belirtildi. Bu besinin, antikoagulan (pihtilasmayi engelleyen) etkisi nedeni ile kalp-damar hastaliklari icin onem tasidigina isaret edilerek, �Ancak asiri tuketiminden kacinmak gereklidir� denildi.

Bir baska soru uzerine de, tursunun besleyici degerinin cok az oldugu, kullanimindan ozellikle hipertansif kisilerin kacinmasi gerektigi bildirildi.

Hiç yorum yok: