4 Nisan 2007 Çarşamba

Bel agrilarindan kurtulmanin yolu.......


Bel agrilarinin buyuk bolumu hareketsiz yasamdan kaynaklaniyor. Agrilardan kurtulmada en etkili yol surekli hareket etmek. Sehir hayati bel agrilarini tetikliyor.

Selcuk Universitesi Beden Egitimi ve Spor Bolumu Ogretim Uyesi Yrd. Doc. Dr. Yalcin Kaya, duragan kent hayatinda, en temel hareketleri bile yapmayan kisilerin cesitli saglik sorunlari yasayabildigini belirtti.

Kaya, bel ve boyun agrilarinin onemli kisminin sonu ameliyata kadar varan fitiga donusebildigine dikkat cekti.

Kaya, kisinin gunluk yasamini adet kabusa ceviren agrilardan kurtulmanin en pratik yolunun ise yasama hareket katmak oldugunu vurguladi.

Bel agrilarinin buyuk bolumunun hareketsiz yasam nedeniyle ic ve dis kaslarin zayiflamasindan kaynaklandigini belirten Kaya, ''bel agrilarinin buyuk bolumu, bir cesit fitik olarak da nitelendirilen, belin alt kisimlarinda yer alan 'lumbar' bolgenin duzlesmesi sonucu olusur. Siddetli agrilara neden olabilen lumbar duzlesmesinin tedavisi, bu ve benzer kaslarin guclendirilmesinden gecer. Belli araliklarla yapilacak yuruyusler bu kaslari yeniden aktif hale gecirebilir'' dedi.

Yuvarlanin...

Kaya, 'hafif bel agrisi cekenler ya da bel agrisiyla karsilasmak istemeyen kisiler icin en iyi egzersizin vucudu gergin hale getirip yuvarlanmak oldugunu soyledi.

Yuvarlanmanin cekilen bel agrisini da azaltacagina dikkat ceken Kaya, "eller basin uzerine alinarak gergin sekilde yapilacak yuvarlanma, iskeletin yukunu azaltan ic kaslarin guclenmesi acisindan cok onemlidir'' diye konustu.

Hiç yorum yok: