12 Nisan 2007 Perşembe

Uyumak icin alkol almayin

Uzmanlar, sabahlari erken uyanmanin depresyon belirtisi olabilecegine dikkat cekti. Gece uykuya dalamamak ise agir yemeklerle ve alkolle baglantili.

Dunya genelinde yapilan arastirmalara gore, her 5 kisiden biri ciddi bir sekilde uykusuzluk problemi cekiyor. Surrey Universitesi’nden Psikoloji Profesoru Ian Hindmarch, “Uyku sirasinda hem bedenen hem psikolojik olarak dinleniriz, gun boyu hasar goren dokulardaki zararlar iyilesir” dedi.

Iste uyku problemlerine kolay cozumler:

Problem: Uykuya cok zor daliyorum.

Nedeni: Yorucu calisma temposu, izlediginiz gerilim filmi, yataga uzanmadan hemen once yenen yemek veya icilen kafeinli icecekler.

Cozum: Kedi otu, serbetciotu, limon ve pelesenk yagi stresinizi alarak sizi uykuya hazirlar. Yataktan once yarim saatinizi sicak bir banyoya ayirin, muzik dinleyin veya caninizi sikmayacak dergilere goz atin. Kafeinli iceceklerden uzak durun.

Problem: Erken uyaniyorum ve bir daha uyuyamiyorum.

Neden: Bu ya depresyon isaretidir ya da cok fazla alkol alindigini gosterir. Uyku verici gorulen alkol fazla alindiginda uyku duzensizligine neden olur. Yataga girmeden once cok yemek yemek ya da yataga ac girmek de kan sekerinizi artirarak veya dusurerek uykuya zarar verir.

Cozum: Depresyon nedeniyle uyuyamiyorsaniz psikiyatriste basvurun. Yatmadan once fazla alkol almayin, yogurt yiyin muz ya da soya sutu icin.

Problem: Bebegimi emzirdikten sonra uykum kaciyor.

Neden: Bebeginizin ihtiyaclari icin 20 dakika beklerseniz uykunuz kacar.

Cozum: Uyandiktan sonra yatakta beklemeyin, bebeginizi yatakta emzirmeyin. Uykunuz kactiysa karanlik bir mekana gidin duzenli olarak nefes alin.

Problem: Sabahlari, alarmdan cok once uyanmis oluyorum.

Neden: Insan beyni kendi kendini belli bir saat civarinda uyanmaya programlar. Alarm disindaki bir ses veya isik sizi uyanmaya zorlar.

Cozum: Asamali olarak uyarisini siddetlendiren alarm kullanin, boylece sokla uyanmamis olursunuz.

Problem: Gece surekli uyaniyorum.

Neden: Insan vucudu gece saat 04.00 siralarinda en dusuk sicakliga ulasir, bu duzenli bir uyku icin adeta olmazsa olmazdir. Vucut sicakligi inmezse uyku gece boyunca bolunur.

Cozum: Oda sicakliginizin derecesi ne cok yuksek ne de cok alcak olmalidir. Sigara ve alkolden de kacinin.

BIRKAC SAAT DE YETER

Uzmanlar, uyku suresinin dusunuldugu gibi onemli olmadigini, saglikli bir yasam icin onemli olanin dogru ve duzenli uyku oldugunu soyluyor. En saglikli uyku kesintisiz 7-8 saat surmeli. Kesintisiz ve sorunsuz birkac saatlik uyku ise, 8 saatlik duzensiz uykudan daha faydali.

Gece karacigerinizi zorlamayin

Problem: Uyurken aniden yerimden zipliyorum

Neden: Organlarin belli fonksiyonel saatleri vardir. Karaciger bunu saat gece 01.00-03.00 saatleri arasinda yapar. Uykunuzun bolundugu an bu saatlere denk geliyorsa karacigeriniz vucuttaki zehrin etkisini azaltmaya calisiyor olabilir.

Cozum: Yataga girmeden once agir yagli yemeklerden ve alkolden uzak durun. Gun icinde yeterli oranda su icin.

Hiç yorum yok: