12 Nisan 2007 Perşembe

Sinuzit hakkinda her sey...

Yuzun her bir yarisinda yerlesen dort tipi vardir. Her sinus bir kanal ile burun ici ile irtibatlidir ve ici hava ile doludur. Bu hastalik, sinuslerin burun ici ile irtibatini saglayan kanallarin tikanmasi sonucu olusur.Kanal tikaninca sinus havalanamaz havalanmayan yerde bakteri ve virusler urer ve enfeksiyon gelisir.

Gorulme sikligi nedir?

Eriskin insanlarin yaklasik %16 sini etkileyen bir rahatsizliktir.Amerikada yapilan bir arastirmada 30 milyon insani etkiledigi tesbit edilmistir.VE bu ulkede en sik rastlanilan kronik hastalik oldugu gorulmustur.Ulkemizde boyle bir arastirma yapilmamakla beraber ordan cok farkli olmadigi tahmin edilmektedir.

Daha cok kimlerde rastlanir?

Sinuzit aktif veya pasif sigara icenlerde sik rastlanir.Calisma ortamindaki hava kalitesi dusuk olan insanlarda da sinuzit rastlanir.Ornegin devamli klimali kuru ortamda calisanlar veya tozli dumanli ortamda calisanlar gibi.Alerjik bunyeye sahip olanlar veya burun icinde kemik egikligi veya baska anatomik bozukluklar olan insanlarda kronik sinuzit adayidir.Yogun tempoda calisan bu sebeple vucut direnci dusuk olan insanlar kolaylikla sinuzit olabilir.Banyo sonrasi sacini kurutmayan,ruzgarli ortamlarda sik bulunan veya kendini korumayan kisilerde sik sik sinuzit olurlar.

Sinuzitin belirtileri nelerdir?

Sinuzit ilk once yuzde agri,basinc veya dolgunluk hissi vererek kendini gosteriri.Agri genellikle yeni baslamis sinuzitlerde olur. Hastalik kroniklestikce, agrinin yerini basta agirlik veya dolgunluk hissi alir.

Baslangic devresindeki sinuzitlerde burundan cerahatli akinti on planda iken rahatsizlik ilerledikce bu akinti genizden sinsi sinsi devam eder. ozellikle bu akintinin yutulmasi ile farenjit ve mide rahatsizliklari gibi sindirim sitemine ait belirtiler kendini gosterir.

Sinuzit burun tikanikligina yol acar.devamli Tikali burun ise ozellikle ileri yastaki hastalarda baska hastaliklara zemin hazirlar.tansiyon,kalp ve akciger hastaliklari gibi, Sinuzit agiz kokusu yapabilir. Ozellikle geceleri kendini belli eden oksuruklere yol acar.
Sinuzit Halsizlik ,keyifsizlik,isteksizlik gibi depresyon belirtilerine benzer sikayetlere yol acar.Aslinda kronik sinuzit sebebi ile bu tip sikayetleri olan hastalarin hastaliklarini bilmediklerinden psikiyatristlere bile gittigini gormekteyiz.
Sinuzit koku kaybi yapabilir.

Ses kalitesi bozulur ve burundan konusma gelisir

Neden basagrisina yol acar?

Sinuslerin icindeki iltihabin etkisi ile sinuse komsu dokularin hepsinde agri olabilir.Bu bas agrisi seklinde olacagi gibi ,goz ,dis ve kulak agrisi seklindede olabilir.Bunun disinda sinuzit sebebi ile olusan burun tikanikligida basli basina bir agri sebebidir.

Sinuzit hastalarinin en cok dile getirdikleri yakinmalar nelerdir?

En sik basta agirlik hissi.burun tikanikligi ,gece oksurukleri,halsizlik,yorgunlik keyifsizlik,geniz akintisi ve agiz kokusu sikayetleri ile bize basvururlar.

Hastalik nasil teshis ediliyor?

Kendi kendine uygulanabilen bir test ile sinuzit olup olunmadigi hakkinda fikir sahibi olunabilir.

1. Yuzunuzde basinc hissi ,dolgunluk veya agirlik hissi var mi?
2. Burnunuz tikali mi?
3. Koyu ,sari -yesil burun akintiniz var mi?
4. Geniz akintiniz var mi?
5. Koku duyunuz da azalma varmi?
6. Bas agriniz varmi?
7. Nefes darligi hissi ve oksuruk varmi

Yukaridaki sorularin uc veya fazlasina evet diyen birisinde sinuzit olma ihtimali yuksektir. Bir kbb doktoruna gidilmesi tavsiye edilir. Hekim rutin kbb muayenesi ile taniyi koyabilir. Supheli durumlarda bilgisayarli sinus tomografisine basvurmak gerekebilir.

Hiç yorum yok: