12 Nisan 2007 Perşembe

Beyin Krizi ve nedenleri

Osmangazi Universitesi Tip Fakultesi Noroloji Anabilim Dali Baskani Prof. Dr. Gazi Ozdemir, “Turkiye’de olum nedenleri arasinda beyin kanamasi ya da beyinde damar tikanmasi sonucu olusan beyin krizi, kalp krizinden sonra ikinci sirada geliyor”dedi.

Prof. Dr. Gazi Ozdemir, beyin krizinin, beyindetemiz veya kirli kani tasiyan bir damarin beyne gelen bir pihti veya damar sertligi parcacigi ile tikanmasi, bir damarin ileri derecede buzusmesi sonucu olusan beynin kansiz, dolayisiyla oksijensiz kalmasi,beyin kanamasiyla olustugunu bildirdi.

Beyin enfarktusunun aniden olusabildigi gibi bazen de birkac saat veya birkac gun icinde yavas yavas gelisebildigini anlatan Ozdemir, subilgileri verdi:
“Beyin krizi kisiyi sakat birakmada ilk sirada gelen hastalik. Ulke genelinde beyin krizinin gorulme sikligi 100 bin kiside 175. Ulkemiz genel nufusuna gore yilda ortalama 125 bin yeni beyin krizi vakasi olmaktadir. Beyin krizi her yasta gorulebilse de yuzde 25 kadari 65 yasindan once, yuzde 72’si 65 yasindan sonra olusmaktadir. Beyin krizi olan hastalarin ucte biri ilk krizleri sirasinda olmekte, ucte biri sakat olarak baskalarina bagimli yasamakta, ucte biri de tamolmasa bile baskasina muhtac kalmayacak sekilde normale yakin hale gelebilmektedir. Turkiye’de beyin krizi vakalarinin yuzde 71’ini damar tikanmasi, yuzde 29’unu beyin kanamasi olusturuyor.”


RISK FAKTORLERI VE NEDENLERI

Beyin krizi nedenlerinin yuzde 70’inin hipertansiyon oldugunu ifade eden Prof. Dr. Gazi Ozdemir, genel risk faktorlerini soyle acikladi: “65 yasin uzerinde olma, kalp, seker hastaligi, damar sertligi, ailede beyin krizi olmasi, horlama, asiri sigara alkol ve uyusturucu kullanma, yuksek kolesterol, hareketsiz yasam, menopoz ve sismanlik risk unsurlaridir.”

Sigara kullanmayanlarda beyin krizinin 60 yas uzerindeki kisilerdede gorulebildigini dile getiren Ozdemir, soyle devam etti:
“Kani sulandirmak icin bol su icilmesi ve arada kan verilmesi beyin krizini korur. Stres ve telastan uzak durulmali, yuruyus ve egzersiz yapilmali, yagsiz dana eti, bol sebze, meyve salata bitkisel yag ve az tuzlu yemekler tercih edilmelidir.”

Hastanin kriz sirasinda ilk saat icinde hastaneye goturulmesinin onemli olduguna deginen Ozdemir, beyin krizinin baslangic ve uyarici belirtilerini soyle siraladi:
“Gecici veya kalici vucudun bir yarisinda uyusma, karincalanma kuvvet azalmasi veya kaybi, bir veya iki gozde ani gorme bulanmasi veya kaybi, konusma ve anlamada duraklamalar, bilincin koordinasyonun veya denge halinin ani bozulmasi, siddetli sersemlik ve dusme halleri.”


_

Hiç yorum yok: