12 Nisan 2007 Perşembe

Beyinle nikotin bagimliligi arasinda iliski

Beyindeki insula adli bolumun nikotin bagimliligiyla iliskili oldugu, bu nedenle beyinlerinin bu bolumu zarar gormus kisilerin sigarayi biraktiktan sonra bir daha sigara icme istegi duymadiklari ortaya cikti.

Arastirmacilar, gecmiste sigara icmis ve beyinlerinde bu nedenle bazi hasarlar olusmus 69 kisiyi inceledi. Bu kisilerden 19'unun beyninde meydana gelen hasarlar duygusal deneyimlerde anahtar rol oynayan insulayi etkiliyordu.

Bu kisilerden 13'u (yuzde 68,4) sigarayi birakmis, bunlardan 12'si sigarayi kolay ve hizli bir sekilde biraktiktan sonra yeniden sigaraya baslamak icin asla guclu bir istek duymamisti.

Bu arastirmayla artik beyinde yeni bir arastirma alani bulduklarini soyleyen bilim adamlari, insulayi etkileyecek ve tiryakilerin sigarayi birakmasina yardimci olacak ilaclarin hayal olmadigini, ancak daha kisa vadede beynin bu bolumunun isleyisini degerlendirerek, mevcut tedavilerin basarisinin saptanabilecegini vurguladilar.

Johann Christian Reil tarafindan bulunan, bu nedenle Reil Adasi da denilen insula, aci, ofke, mutluluk, igrenme gibi duygusal deneyimleri yonetiyor.

Hiç yorum yok: