12 Nisan 2007 Perşembe

Turkiye'deki Sigara Gercegi..!!

TURKIYE'DE SIGARA GERCEGI

Turkiye Toraks Dernegi Tutun ve Saglik Calisma Grubu Baskani Esra Uzaslan, Turkiye'de gunde 200-250 kisinin sigaradan kaynaklanan nedenlerle oldugunu belirtti.Sigaraya baslama yasi 12 ye dusen Turkiye'de sigara icen 17 milyon kisinin gunde 40 milyon dolari, yilda ise yaklasik 15 milyar dolari sigaraya verdikleri tesbit edildi. Dunyada 1.3 milyar kisi sigara iciyor ve her yil 4.9 milyon kisi sigara nedeniyle hayatini kaybediyor.Sigara icenlerin yuzde 15'inin gelismis, yuzde 85'inin de gelismekte olan ulkelerde yasadigi tesbit edildi.Turkiye'nin tutun ureten, ihrac-ithal eden ve tuketen bir ulke oldugunu animsatan Uzaslan, ulkede eriskin nufusun yuzde 51'inin sigara ictigini belirtti.



“DENEYEN 4 KISIDEN 3'U TIRYAKI OLUYOR”

Sigaraya baslama nedenleri, “akran etkisi, ulasilabilirlik, rol modeller, gorsel basin, film, klip, gizli reklam ve promosyonlar”dir.sigarayi bir kez deneyen 4 kisinin 3'unun sigara tiryakisi oldugu tesbit edilmistir.Fiyatinin ucuz olmasi, tane ile satilmasi, genclerin aile ve arkadas ortamindan rahatca edinebilmelerinin sigara tuketiminde etkili oldugunu , kirsal alandaki kadinlar arasinda sigara iciminin cok az oldugunu ancak kentlerde kadinlarin sigara icim oraninin yukseldigi, hatta egitimli ve kulturlu kadinlar arasinda sigara icme aliskanliginin arttigi bir gercektir.Turkiye'nin 1990-1999 yillari arasinda Bulgaristan ve Pakistan'dan sonra sigara tuketiminin en fazla arttigi ucuncu ulkedir. Turkiye'nin dunya tutununun yuzde 4'unu uretmektedir.Kapali mekanlarda sigara icilmesine devam edilmesinin buyuk bir sorun oldugu ve pasif icicilerinden bundan olumsuz olrak etkilendigi, kansere yakalanma olasiligininda arttigi bir gercektir.



“OLUMLER 6 KAT ARTTI”


Tutun endustrisinin sigarayi populer kulturun bir parcasi haline getirmek icin filmleri, televizyonu, muzikleri ve interneti arac olarak kullandigini dile getiren Uzaslan, soyle devam etti:“Ulkemizde sigara icen 17 milyon kisi gunde 40 milyon dolari, yilda ise yaklasik 15 milyar dolari sigaraya vermektedir. Bu, 17 milyon kisinin 4 milyonu hayatindan 7 yil, 4 milyonu ise 22 yil kaybederek olecektir. Ulkemizde her yil yaklasik 100 bin kisi sigarayabagli hastaliklar nedeniyle yasamini yitirmektedir. Sigaranin yol actigi hastaliklar nedeniyle ulkemize verdigi yillik ekonomik zarar ise 2.7 milyar dolardir. Sigara yetiskin kisileri erken yasta verimli caglarinda oldurerek de ulke ekonomisine zarar vermektedir. Turkiye'de 3 milyon KOAH hastasi bulunmaktadir. Her yil 50 bin yeni akciger kanseri olgusu ortaya cikmaktadir. Turkiye'de 1965-1997 yillari arasinda sigara icimi ile ilgili hastaliklardan olumler 6 kat artmistir. Pnomoni, astim, tuberkuloz hastaliklarinin artisi ve alevlenmelerinde de sigara rol oynar. Ulkemizde sigaranin olusturdugu 24 hastaligin tani ve tedavi maliyeti bir milyar dolar olarak hesaplanmaktadir.”



BAGIMLILIK - Nikotin maddesinin bagimlilik yapici ozelligi eroine cok benzer.
Sirt ve Bel Agrisi -Sigara icmek, belle ilgili hastaliklarin tedavisini engelleyen faktorlerden biridir. Bunun yaninda normal insanlarda da zaman zaman siddetli sirt ve bel agrilarina yol acabilir. Bunun nedeni, sigara
icen kisilerde vucudun, omurilikteki disklere cok zayif miktarda oksijen gondermesidir.
ILACA KARSI BAGIMLILIK- Sigara
icenler belli bir ilacin etkili olmasi icin cok daha buyuk dozlarda o ilaci kullanmak zorunda kalir.
KISIRLIK- Ciftlerden sadece birinin sigara
icmesi cocuk olmamasi riskini 3 kat artrir.
MENEPOZ - Sigara
icen kadinlarda beklenenden 5-10 yil daha erken menopoz gorulur. Bu da kemiklerin erkenden incelmesine ve de erimesine neden olur.
ERKEN YASLANMA- Duzenli bir sekilde sigara
icilmesi, deri yapisini bozar, kirisikliklara yol acar. Bunun yaninda disler sararir ve de kararir, tirnaklar sagliksizlasir.


Prostat Kanseri - Sigara
icmek prostat kanserinin %40'indan sorumludur.
Gogus Kanseri - Sigara
icen kadinlar icmeyenlere gore %75 daha fazla gogus kanserine yakalanma riski tasir.
Rahim Kanseri - Sigara
icen kadinlar icmeyenlere gore 4 kat daha fazla rahim kanserine yakalanma riski tasir.
Bogaz Kanseri - Bogaz kanseri vakalarinin %80'ine sigara
yol acar.
Mide Kanseri - Sigara
icenlerin mide veya bagirsak kanserine yakalanma riski icmeyenlere gore 2 kat daha fazladir.
Karaciger Kanseri - Karaciger kanseri vakalarinin % 80'i sigara
yuzunden olur.
Girtlak Kanseri- Gunde 25 tane sigara
iciyorsaniz 30 kat daha fazla girtlak kanserine yakalanma riski tasirsiniz. Bu da ilk baslarda konusma zorlugu ilerleyen safhalarda tamamen konusamamaya sebebiyet verir.
Amfizrem - Bu hastaligin yol actigi olumlerin %85'i sigara
yuzunden olur. (Akcigerlerdeki alveoller zamanla esnekligini kaybeder. Ilerleyen safhalarda, yogun bir bicimde solunum zorlugu olur ve hasta solunum makinasina baglanmak zorunda kalir.)
Agiz Kanseri - Agiz kanseri vakalarinin tamamina sigara
yol acar.
Yemek Borusu Kanseri - Bu kanserden olenlerin hemen hemen hepsi sigara ictikleri icin olmuslerdir

Bugun DeneyelimMI ne Dersiniz, Sigarasiz Bir Gun Ve Yarinlar Dilerim ..

Hiç yorum yok: