12 Nisan 2007 Perşembe

Sinuziti balon cozdu


Turkiye`de 15 milyon sinuzit hastasi var. Bircok hasta ameliyat sonrasi uzun sure ise gidemeyecegini dusunup tedaviyi erteliyor.

Yapilacak islemde beyin, goz hasari, kanama riski olabiliyor. Ulkemizde de uygulanan balon yontemiyle, sinusler 20 dakikada aciliyor. Ayni gun taburcu ediliyo

Sinuzit ulkemizde 15 milyon insanin hayatini felc ediyor. Burun tikanikligi, halsizlik, yorgunluk, alin bolgesinde agri, horlama ve agzi acik uyuma sikayetleriyle kendini gosteren hastalik, ileri asamada mide, bagirsak ve akciger problemlerine yol aciyor. Buna ragmen bircok kisi ya ameliyat korkusundan ya da uzun sure ise gidememe endisesiyle tedaviyi erteliyor. Cunku, ameliyatin beyin, goz hasari ve kanama riski var. Oysa, gunumuzde sadece 20 dakikada uygulanan balonla sinuzit tedavisi ile bu sikintidan kurtulmak artik cok kolay...

SISEN BALON SINUSU ACIYOR

Kulak Burun Bogaz Hastaliklari Uzmani Op. Dr. Sureyya Seneldir, Amerika`da 1.5 yil, tum Avrupa`da da son 8 aydir yogun olarak uygulanmaya baslayan `balonla sinuzit tedavisini` anlatti: `Sinuslerimizin burnumuza acildigi bir kanal var. Bu kanal cesitli nedenlerle tikandiginda sinuslerin ici iltihaplaniyor ve boylece sikayetler basliyor. Sinuzit erken teshis edildiginde ilacla tedavi edilebilirken, gec donemde cerrahi yonteme basvuruluyor. Endoskopi yontemiyle yapilan ameliyatlarda ise saglam dokulara da zarar verilebiliyor. Beyin ve gozde hasar, kanama riski var. Ulkemizde 4 aydir uygulanan balonla sinuzit ameliyatinin en buyuk faydasi ise, sinusler acilirken cevre dokulara zarar verilmemesi. Sadece 20 dakika suren islem sirasinda burundan ince bir katater yardimiyla girilerek tikali sinuse ulasiliyor. Tipki kalp damarlarinin acilmasinda oldugu gibi, tikali bolgede de bir balon sisirilerek, sinusler aciliyor. Islemin ardindan hasta ayni gun taburcu ediliyor. Ertesi gun gunluk hayatina donebiliyor. Herhangi bir kesi acilmadigindan kanama riski de yok.` Ulkemizde Hacettepe Universitesi ve Istanbul`daki birkac merkezde uygulanan balonla sinuzit tedavisi yuzde 90 oraninda basari vaat ediyor.

KIMLERE UYGULANMAZ?
Balonla sinuzit tedavisi, et buyumesi ile birlikte sinuzit de bulunan hastalara, kucuk sinusleri tikali olanlara ve 17 yasindan kucuk kisilere uygulanmiyor.

Hiç yorum yok: