12 Nisan 2007 Perşembe

Ilac kullanima dikkat

Pek cok insan rahatsizlandiginda arkadas veya komsu tavsiyesiyle ilac kullaniyor. Ancak bir kiside faydali olan ilac, ayni rahatsizligi bulunan baska birinde ters sonuclar dogurabiliyor.

Bazen de doktor kontrolunde verilen ilaclar bile farkli insanlarda degisik etkilere yol acabiliyor. Gelisen teknolojiyle ilaclarin kisisel etkilerini tespit etmek mumkun hale geldi. Agiz ici dokusu veya kucuk bir tup kan ornegiyle 'kisisel ilac profili' cikarilmaya baslandi. Uzmanlar, yontemin yayginlasmasiyla gelecekte gereksiz veya yanlis ilac kullaniminin onune gecilecegini belirtiyor.

Tibbi Biyoloji ve Genetik Uzmani Dr. Nesrin Ercelen, ilaclarin kisilerin ortalama yuzde 70'ine etkili olacak sekilde uretildigini soyledi. Ayni ilacin her 100 kisiden ortalama 30'unda farkli etkiler dogurdugunu belirten Ercelen, "Farmakogenetik analizle kisinin DNA'sina bakarak hangi grupta yer aldigini belirleyebiliyoruz. Ayrica elde ettigimiz verilerle ilacin yan etkilerinin verecegi zararlari da onleyebiliyoruz." dedi. Hekimlerin genetik analiz sonuclarina bakarak dogru ilaci ve doz ayarlamasi yapabildiklerini dile getiren Ercelen, bu sayede gereksiz ilac kullaniminin onlenecegini kaydetti. Ercelen, vucuda alinan ilaclari enzim tabir edilen salgilarin parcaladigini hatirlatarak, "Enzimler, gen tarafindan sentezleniyor. Goz renklerimiz nasil farkliysa bu tur genlerin de tipleri var. Ilaci parcalayan mekanizmaya yani genlere bakarak ilaci yararli, yararsiz ve az yararli olarak gruplandirabiliyoruz." diye konustu. Dr. Ercelen, bu gruplandirmanin simdilik kanser, diyabet ve kalitimsal kan hastaliklari gibi onemli rahatsizliklarda kullanildigini sozlerine ekledi.

Yilda 2 milyondan fazla kisi gereksiz ilac kullanimi kurbani

Saglik portali 'ailem.com' tarafindan yapilan 'en sik kullanilan ilaclar' anketinde katilimcilarin yuzde 66'si agri kesici, yuzde 20'si vitamin, yuzde 9'u antibiyotik, yuzde 5'i de diger ilaclari kullandiklari cevabini verdi. Anketi degerlendiren Dr. Nesrin Ercelen, gereksiz veya yanlis ilac kullaniminin hem ekonomiye hem de sagliga zarar verdigini bildirdi. Arastirmalara gore yilda ortalama 2 milyon kiside yanlis ilac kullanimina bagli ters reaksiyon sorunu olustugunu ifade eden Ercelen, "Bu kisilerin bazilarinda olumcul sonuclar yasanabiliyor." seklinde konustu.

Hiç yorum yok: