Kisiler genellikle, beklenmedik zamanlarda ortaya cikan, dislerindeki acil sorunlara yonelik ilk yardimin nasil yapilacagi konusunda yeterli bilgiye sahip degildirler. Oysa yapilacak cok basit uygulamalarla bu sorunlardan kurtulmalari mumkun!
Kisiler genellikle, beklenmedik zamanlarda ortaya cikan, dislerindeki acil sorunlara yonelik ilk yardimin nasil yapilacagi konusunda yeterli bilgiye sahip degildirler. Oysa yapilacak cok basit uygulamalarla daha sonradan cozumlenmesi cok zor olan tablolarin ortaya cikmasi onlenebilmektedir.
Dis agrisi
1.Agriyan dis uzerinde ve dislerin arasinda bulunan gida birikintileri, dis fircasi ve dis ipi kullanilarak temizlenmeli ve yarim su bardagina yarim cay kasigi tuz ilave edilerek elde edilen tuzlu su ile agiz iyice calkalanmalidir.
2.Kesinlikle agriyan dis uzerine ASPIRIN ya da herhangi bir agri kesici ilac uygulanmamalidir. Kimyasal yapilari nedeni ile bu gibi ilaclar dis etinde ve cevre yumusak dokularda tahrislere neden olabilmektedir. Bu da dis agrisinin yaninda ikinci bir agrinin olusmasina neden olacaktir.
3.Eger iltihap nedeni ile yuzde sislik olusmussa o bolgeye soguk kompres yapilmalidir.
4.Dishekimine gitmeden once bir agri kesici ilac alinabilir.
5.Dis uzerinde curuk nedeni ile oyuk olusmussa buraya cok az karanfil yagi (eugenol) emdirilmis pamuk koyulabilir. Eugenol agrinin azalmasini saglayacaktir. Ancak, bu islemi yaparken eugenol fazla kullanilarak dis etine sizmasina neden olunmamalidir. Cunku karanfil yagi da yumusak dokulari tahrip edici ozellige sahiptir.
6.Bir an once dishekimine basvurulmalidir.
Dis kirilmasi
1.Tedaviye yardimci olabilir dusuncesi ile -mumkunse- kirilan dis parcasi bulunarak koruma altina alinmalidir.
2.30 dakika icerisinde dishekimine gidilmelidir.
Bu arada bolgede kanama meydana gelmisse temiz bir gazli bez ile basinc uygulanmalidir. Basinc uygulamasina ragmen kanama 15 dakika icerisinde durmazsa en yakin saglik kurulusuna basvurulmalidir.
3.Dis kirilmalari, dislerin yerlerinde oynamasi ya da cikmasi, agiz dokularinda yaralanmalar ve beyin sarsintisi siklikla da basketbol, futbol vs. gibi kontak sporlari yaparken olusan carpma ve dusmeler ile trafik kazalari sonucunda olusmaktadir. Ozellikle kontakt spor yapan cocuklarda olusabilecek agiz yaralanmalarini ve dis kiriklarini onlemek icin uygulanacak en uygun yontem agiz koruyucusu (mounth guard) kullanmalarini saglamaktir.
4.Dis darbe nedeni ile kendi yuvasinda yer degistirir ise hafif bir parmak basinci ile dis eski pozisyonuna getirilmeye calisilmalidir.
5.Disi yuvasina yerlestirirken kesinlikle zorlanmamalidir.
6.En gec 30 dakika icerisinde dishekimine basvurulmalidir.
Daimi disin yerinden cikmasi
1.Yerinden cikan dis bulunmalidir.
2.Bulunan dis tac (kuron) kismindan tutulmalidir. Disi kok kismindan tutarak buradaki dokularin daha fazla hasar gormesine neden olunmamalidir. Eger disin kok kismindaki dokular fazla hasar gorurse disin yuvasina tutunmasi mumkun olmaz. Kuron kismindan tutulan disin uzerinde bulunan yabanci maddeler akan su altinda yikanmalidir.
3.Dis yuzeyinin temizlenmesi sirasinda ovalama islemi yapilmamali ve kesinlikle firca kullanilmamalidir
4.Oncelikle disi yuvasina yerlestirmeye calisilmalidir.
5.Disi yerine yerlestirirken asiri kuvvet uygulanmamalidir. Aksi taktirde dis ve dis yuvasinda ciddi hasarlara neden olunabilir.
6.Dis yuvasina yerlestirilebilmisse yerinde sabit kalabilmesi icin uzerine temiz bir gazli bez koyularak isirtilmalidir.
Bu sekilde en kisa zamanda dishekimine basvurulmalidir.
7.Eger dis yuvasina yerlestirilememisse dis hekimine gidinceye kadar sut ya da su icerisinde korunmalidir.
8.Yerinden cikmis disi tekrar kazanilmasi icin dis dokularinin fazla zedelenmemesi ve mumkun oldugunca cabuk dis hekimine bas vurulmasi gereklidir..
9.Uygun sartlarda korunmussa ve en gec yarim saat icerisinde dis hekimine ulastirilmissa disin tekrar kendi yuvasina yerlestirilerek (reimplantasyon) ile kurtulma sansi %90 dir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder